I Bredäng centrum har en minnesplats växt fram sedan i lördags morse. Foto: Lisa Halldén

Sorg i Bredäng efter misstänkt gängmord

I helgen tändes gravljus på torget i Bredäng efter att en man i 25-årsåldern hittats död på en begravningsplats i Haninge. Polisen utreder om det finns en koppling till gängkonflikten mellan nätverken i Bredäng och Östberga.

  • Publicerad 09:45, 9 sep 2019

Vid 09.30 lördagen den 7 september hittades en livlös kropp på en begravningsplats i Österhaninge i Haninge kommun. Den avlidne personen kunde senare identifieras som en man i 25-årsåldern hemmahörande i södra Stockholm.

Polisen misstänker att personen har blivit mördad och de utreder om det finns kopplingar till konflikten mellan de kriminella nätverken i Bredäng och Östberga.

– Jag vet att utredarna tittar på sådana kopplingar, det sker vid varje skjutning och mord och så även i detta ärende. Men vilket resultat det har gett vet jag inte. Vi tittar även på helgens händelser i Nacka och bakåt i tiden, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Minnesplats i Bredäng

I lördags kväll ställdes en minnesplats upp på torget i Bredäng med ljus och bilder på den avlidne. Under måndagsmorgonen är det lugnt på platsen. Några människor stannar till och undrar vad som hänt. En kvinna som bott i Bredäng 35 år blir arg när hon hör om skjutningen.

– Det är inte Bredäng som jag minns det. Det har varit paradiset och nu är det kaos.

En annan kvinna i 60-årsåldern vill understryka att gängkriminaliteten inte speglar vardagen i området.

– Det här är inte riktiga Bredäng.

Det är inte första gången ljusen vajar i vinden på Bredängs torg. Sedan konflikten mellan de två rivaliserande gängen startade 2013 har fem personer dödats och flera skottskadats i skjutningar.

Polisen var under helgen på plats i Bredäng i en "trygghetsskapande insats". Samtidigt sattes polis in i Östberga – och i Sätra och Skärholmen. Varför man valt just de platserna vet inte Ola Österling.

– Vi har haft insatserna för att tala om vad vi vet direkt till de boende och även kunna föra samtal och få in uppgifter, säger han.

Skottlossning i Bredäng

I torsdags fick polisen in larm om misstänkt skottlossning i Bredäng. Ingen skottskadad person kunde hittas, men polisen inledde en förundersökning om vapenbrott. Polisen undersöker om det finns en koppling till den händelsen, men kan i nuläget inte gå ut med mer detaljer än så.

Polisen har under helgen hållit förhör och utfört en teknisk undersökning på platsen där kroppen hittades.

Ingen misstänkta har än så länge gripits.

Stockholmspolisen har tidigare i år varnat för att fler dödsskjutningar är att vänta under hösten, då flera personer ur de kriminella gängmiljöerna släpps ur fängelse.

Är det den våldsvågen vi ser nu?

– Det tror jag för tidigt att uttala sig om. Ge oss ett par veckor till så har vi nog bättre svar, säger Ola Österling.

Befarar ni fler skjutningar?

– Det gör vi alltid. Och vi jobbar aktivt för att undanröja den risken. Det gör vi bland annat genom att försöka ta vapnen innan de används och genom att leta och följa upp grovt kriminella individer.

Greps med automatvapen – frias från mordplaner

Efter dödsskjutning – sorg tar över Bredängs centrum