Avvecklat. Hösten 2015 besökte Mälarö Tidning Stenhamras nyöppnade ankomstboende som senare blev ett HVB-hem. Foto: Daniel Cannervik

Sorsele tvingas bryta sitt flyktingavtal med Ekerö

Sorsele kommun ville gärna behålla sin HVB-verksamhet och fick även ta emot Ekerös få ensamkommande. Men nu har anvisningarna blivit för få även för Sorsele.

  • Publicerad 01:15, 27 apr 2019

Vi ville verkligen jobba med det här. Vi behöver inflyttning.

Få nyanlända och asylsökande anvisas nuförtiden till Ekerö kommun. Hittills i år har kommunen fått en enda ensamkommande minderårig. Detta fick kommunen att avveckla sin HVB-verksamhet från årsskiftet.

Förra året tecknade kommunen avtal med Sorsele kommun. Enligt överenskommelsen skulle Ekerös framtida anvisningar hänvisas till Sorsele i stället. Sorsele ville gärna behålla sin HVB-verksamhet och skrev därför avtal med flera andra kommuner för att få fler barn och ungdomar.

Men nu har även Sorsele fått samma problem. Inte ens med hjälp från andra kommuner kan kommunen behålla sin organisation. Underlaget räcker inte.

– Vi har haft avtal både med Ekerö, Vallentuna och Vaxholm, men det räcker inte för att kunna ha ett HVB-hem, säger Charlotta Tarras-Wahlberg, kommunchef i Sorsele.

– Vi ville verkligen jobba med det här. Vi behöver inflyttning.

Avtalet mellan kommunerna upphör den 1 juli.

– Det kommer mycket få minderåriga till Sverige som söker asyl som ensamkommande, så alla kommuner är mer eller mindre tvingade att skala ner eller helt avsluta sina verksamheter av den anledningen, säger Inger Norin, enhetschef för integration på Ekerö kommun.

Ekerö kommun kan nu komma att skriva avtal med någon annan kommun i stället.

– Vi ser tiden an vad gäller avtal med någon annan kommun, hittills i år har ett barn anvisats till Ekerö. Vi kommer självklart att fortsätta att ta emot alla barn som anvisas till Ekerö oavsett om vi har ett avtal med annan kommun eller inte, säger Inger Norin.

Man häktad för misshandel i Skå

Nyheter Ska ha skett i bostaden En man som greps misstänkt för misshandel på natten till lördagen har nu häktats.onsdag 26/2 9:29

Slottet sätter p för Lovöbornas parkering

Nyheter Nya hyresgäster ska använda parkeringsplatserna Ända sedan parkeringen på Karusellplan blev avgiftsbelagd har runt 15 Lovöbor kunnat parkera vid Kungsgården istället. Men nu tar slottsförvaltningen bort den möjligheten.tisdag 25/2 16:28

Fler förseningar för rondell vid Svanhagen

Nyheter Nya budet för olycksdrabbade korsningen Det är över två år sedan planen för en rondell vid Svanhagen vann laga kraft. Nu står det klart att byggstarten är framflyttad ytterligare ett år. Först i början av 2021 tror Trafikverket att bygget...tisdag 25/2 11:50