Flyttades. Igelkottarna fick flytta hem till Skansen-Jonas ett tag. Foto: Gun-Britt Rydberg/Bo Jonsson

Sötchock! Täbykottarna räddades av Skansen-Jonas

En igelkottsfamilj som bosatt sig i Täby hotades av renoveringar. Då rykte Skansen-Jonas in och räddade dem.

  • Publicerad 16:49, 10 aug 2017

För några veckor sedan fick Gun-Britt Rydberg som bor på Fregattvägen i Näsbypark syn på en igelkottsfamilj som bosatt sig nedanför balkongen.

– Men när de här små igelkottsungarna dök upp så skulle de börja spola våra balkongräcken och riva upp plank på uteplatserna längst ner, och det var precis där de höll till, säger Gun-Britt.

Hon blev orolig för igelkottarna och ringde runt för att hitta någon som kunde flytta dem. Till slut fick hon napp på Skansen - Jonas Wahlström, chef för Skansen-akvariet, tog sig an uppdraget.

– Han sa att "igelkottar i fara flyttar vi på, stoppa ner dem i en kartong". Jag sprang omkring här ute med en handduk och lyckades putta ner dem, säger Gun-Britt.

– Sedan kom de med Skansenbilen och hämtade dem.

Flyttas om de är i fara

Igelkottarna fick en tillfällig bostad hos Jonas Wahlström på Lisö i Nynäshamn.

– Det är inte första gången jag har igelkottar, det har jag haft många gånger under åren. Nu får man inte flytta igelkottar hur som helst, utan bara när de svävar i fara, säger Jonas Wahlström.

Enligt Jonas var det förr ont om igelkottar på grund av gifter, sedan på grund av rävpesten då fler grävlingsungar överlevde och blev igelkottarnas värsta fiender.

– Men nu har rävarna kommit tillbaka rätt bra, så nu tror jag inte att de är så hotade, säger Jonas.

Flyttat igen

Nu har igelkottsfamiljen fått ytterligare en ny bostadsort - på Landsort. Där tränar de ytterligare för att snart kunna leva i det fria.

Gun-Britt Rydberg är tacksam över att Skansen-Jonas räddade igelkottarna.

– Det kändes som att man gjorde något bra, igelkottar är så utsatta. Det blev en riktig solskenshistoria. Jag är så glad för det här, de är verkligen jättesöta.

På promenad. Igelkottarna ute och rör på sig på Fregattvägen. Foto: Gun-Britt Rydberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm