Ny flagga. Det var i en av flaggstängerna utanför kommunhuset som en sovjetisk flagga hissades under morgonen, även ett klistermärke på Pingu med ett automatvapen. Foto: Erik Andersson/Roffe Andersson

Sovjets flagga hissad vid Täbys kommunhus

Under morgonen har någon hissat upp Sovjets flagga utanför kommunhuset i Täby. Kommunen har nu polisanmält händelsen.

  • Publicerad 10:12, 17 jun 2019

– I morse när vår vaktmästare kom till jobbet så har någon tagit ner vår kommunflagga och hissat upp en gammal röd, sovjetisk flagga, säger Gustaf Sundman, trygghets– och säkerhetsansvarig på Täby kommun.

Han tror att händelsen, som Expressen var först att rapportera om, har skett någon gång under natten, men vem som har gjort det och hur det kunde hända är fortfarande ett frågetecken.

– Flaggstången ska vara låst och man behöver en nyckel för att kunna byta flaggan. Vi ska utreda hur det kan ha gått till, om till exempel någon har brutit upp låset, säger Gustaf Sundman.

"Ser allvarligt på detta"

Flaggan plockades ner direkt efter att vaktmästaren upptäckt det som hänt och nu sitter Täby kommuns flagga återigen på platsen. Täby kommun har polisanmält händelsen.

– Vi ser mycket allvarligt på detta när någon förstör kommunens egendom. Vi ska arbeta för att det inte ska ske igen, säger Gustaf Sundman.

Har det hänt tidigare?

– Inte vad jag vet, det är inte så vanligt, säger han.

På kommunhusets entré satt detta klistermärke. Foto: Erik Andersson

Klistermärke på entrén

När Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, kom till arbetet under morgonen upptäckte han även att någon hade satt upp ett klistermärke, föreställande pingvinen Pingu som håller i ett automatvapen framför en röd stjärna på kommunhusets entré.

Han tog själv ner klistermärket.

– Jag blev förbannad. Kommunistsymbolen står för förtryck och oavsett vem som gjort det så tar man inte i anspråk en officiell flaggstång. Det är ett slag mot friheten, säger Erik Andersson (M).

Varför tror du det sker i Täby?

Vi vet inte vem eller vilka som står bakom det här. Jag tror många ser Täby som frihetens kommun och står man för allt annat än frihet så är det tacksamt att ge sig på oss, säger han och fortsätter:

– Det är olyckligt att det skedde men det viktiga är att vi fick bort det snabbt, säger han.

Enligt lokalpolisen i Täby har de ännu inte tagit emot någon anmälan gällande händelsen.

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

Nyheter Ny upphandling av Norrskogsbadet 2022 kommer Täbys nya badhus att stå klart i Täby park. Så här mycket kommer det att kosta att bada.torsdag 12/12 12:09

Syskonens pepparkakshus sprider glädje på äldreboende

Nyheter "Alla som vill kan baka eller hälsa på ett äldreboende" Brukar du också svära över att pepparkakshuset blir misslyckat år efter år? Det är inget som Elin Sunnert från Danderyd känner igen. Hon bakade ett hus med snickarglädje – som numera ”bor” hos de...torsdag 12/12 12:06
Stockholm Direkt