Fascinate. Målningen har blivit K-märkt och kommer att bevaras. Foto: Tomas Lauffs

Spånga har Sveriges första k-märkta graffiti

Nu är det officiellt att Bromsten har den första kulturmärkta graffitimålningen i Sverige.

  • Publicerad 10:21, 9 dec 2015

Turerna kring den kända graffitimålningen Fascinate, som är uppförd 1989 på ena gaveln på en industribyggnad i Bromsten industriområde, har varit många. Det har länge pratats och debatterats om målningen ska k-märkas eller inte. I mars blev det i alla fall klart att målningen ska bevaras och vi skrev då om hur kulturmålningen på rivningskåken i Bromsten ska räddas.

Byggnaden som målningen är gjord på ska rivas, men i detaljplanen för Bromstensstaden har målningen nu fått en q-märkning, en form av k-märkning som reglerar kulturhistoriska värdefulla egenskaper. Märkningen innebär att Fascinate är den första graffitimålningen i Sverige som uppnår officiell bevarandestatus.

q-märkning

En byggnad, tomt eller område kan skyddas av en detaljplan. De beteckningar som används för att skydda och värna kulturhistoriska värden är q, k eller Q.

q reglerar kulturhistoriska värdefulla egenskaper, till exempel fasadmaterial eller takform.

Pripps gamla silor kan bli bostäder

Nyheter SE BILDERNA: Här är planen för nya Ulvsunda industriområde Planerna för att omvandla Ulvsunda industriområde till ett levande område fortsätter. Bland annat ska en aktivitetspark byggas och de gamla silorna vid vattnet blir till bostäder.tisdag 21/1 11:38

Det ska bli Vällingbys nya integrationscentrum

Nyheter "Många vill vara med" Tegelhögen ska bli centrum för integration i Hässelby-Vällingby. Snart drar ett större projekt igång för områdets SFI-elever.tisdag 21/1 11:22

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt