Fascinate. Målningen har blivit K-märkt och kommer att bevaras. Foto: Tomas Lauffs

Spånga har Sveriges första k-märkta graffiti

Nu är det officiellt att Bromsten har den första kulturmärkta graffitimålningen i Sverige.

  • Publicerad 10:21, 9 dec 2015

Turerna kring den kända graffitimålningen Fascinate, som är uppförd 1989 på ena gaveln på en industribyggnad i Bromsten industriområde, har varit många. Det har länge pratats och debatterats om målningen ska k-märkas eller inte. I mars blev det i alla fall klart att målningen ska bevaras och vi skrev då om hur kulturmålningen på rivningskåken i Bromsten ska räddas.

Byggnaden som målningen är gjord på ska rivas, men i detaljplanen för Bromstensstaden har målningen nu fått en q-märkning, en form av k-märkning som reglerar kulturhistoriska värdefulla egenskaper. Märkningen innebär att Fascinate är den första graffitimålningen i Sverige som uppnår officiell bevarandestatus.

q-märkning

En byggnad, tomt eller område kan skyddas av en detaljplan. De beteckningar som används för att skydda och värna kulturhistoriska värden är q, k eller Q.

q reglerar kulturhistoriska värdefulla egenskaper, till exempel fasadmaterial eller takform.

Konsert för fred i Syrien hålls i Vinsta

Nyheter Musikertrio och kör uppträder under en kväll I januari anordnar Syriska föreningen konsert för fred i Syrien. Under en kväll kommer lokalen i Vinsta ljuda av traditionell syrisk musik.fredag 6/12 16:47

Hon ger stockholmarna scenkonstminnen för livet

Nyheter Hässelbybon Marie Lindh har drivit kulturgruppen Tosca i 15 år I snart 15 års tid har Hässelbybon Marie Lindh drivit kulturgruppen Tosca. Genom den har hon gett många stockholmare scenkonstminnen för livet.fredag 6/12 16:43