Fascinate. Målningen har blivit K-märkt och kommer att bevaras. Foto: Tomas Lauffs

Spånga har Sveriges första k-märkta graffiti

Nu är det officiellt att Bromsten har den första kulturmärkta graffitimålningen i Sverige.

  • Publicerad 10:21, 9 dec 2015

Turerna kring den kända graffitimålningen Fascinate, som är uppförd 1989 på ena gaveln på en industribyggnad i Bromsten industriområde, har varit många. Det har länge pratats och debatterats om målningen ska k-märkas eller inte. I mars blev det i alla fall klart att målningen ska bevaras och vi skrev då om hur kulturmålningen på rivningskåken i Bromsten ska räddas.

Byggnaden som målningen är gjord på ska rivas, men i detaljplanen för Bromstensstaden har målningen nu fått en q-märkning, en form av k-märkning som reglerar kulturhistoriska värdefulla egenskaper. Märkningen innebär att Fascinate är den första graffitimålningen i Sverige som uppnår officiell bevarandestatus.

q-märkning

En byggnad, tomt eller område kan skyddas av en detaljplan. De beteckningar som används för att skydda och värna kulturhistoriska värden är q, k eller Q.

q reglerar kulturhistoriska värdefulla egenskaper, till exempel fasadmaterial eller takform.

Uppdraget: Patrullera våra gator och torg

Nyheter Vi tog rygg på Vällingbypolisens nya tillskott I slutet av förra året gick polisen ut med att 150 nya aspiranter skulle anställas i Stockholm. Av dem började sex stycken i Vällingby. Så vad är det som får en att vilja ge sig ut på våra gator som...fredag 24/1 16:32

Konstnär återskapar historiska verk – med skräp

Nyheter Succéutställning kommer till Tensta konsthall Antika konstverk från Mellanöstern har fått en ny skepnad – genom skräp och tidningspapper. Nu vandrar en populär och välbesökt utställning vidare från Malmö till Tensta.fredag 24/1 13:59

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt