Fascinate. Målningen har blivit K-märkt och kommer att bevaras. Foto: Tomas Lauffs

Spånga har Sveriges första k-märkta graffiti

Nu är det officiellt att Bromsten har den första kulturmärkta graffitimålningen i Sverige.

  • Publicerad 10:21, 9 dec 2015

Turerna kring den kända graffitimålningen Fascinate, som är uppförd 1989 på ena gaveln på en industribyggnad i Bromsten industriområde, har varit många. Det har länge pratats och debatterats om målningen ska k-märkas eller inte. I mars blev det i alla fall klart att målningen ska bevaras och vi skrev då om hur kulturmålningen på rivningskåken i Bromsten ska räddas.

Byggnaden som målningen är gjord på ska rivas, men i detaljplanen för Bromstensstaden har målningen nu fått en q-märkning, en form av k-märkning som reglerar kulturhistoriska värdefulla egenskaper. Märkningen innebär att Fascinate är den första graffitimålningen i Sverige som uppnår officiell bevarandestatus.

q-märkning

En byggnad, tomt eller område kan skyddas av en detaljplan. De beteckningar som används för att skydda och värna kulturhistoriska värden är q, k eller Q.

q reglerar kulturhistoriska värdefulla egenskaper, till exempel fasadmaterial eller takform.

Han har koll på alla lekplatser i Västerort

Nyheter Kaj guidar småbarnsföräldrar till utomhuslek En lista över lekplatser – av barnfamiljer för barnfamiljer. Det var Hässelbybon Kaj Jones idé, och förra veckan började han dela sin interaktiva guide till Västerorts lek i lokala Facebookgrupper.måndag 19/8 17:02

Brommas pop up-musteri gör comeback

Nyheter Här kan du lämna in årets äpplen Efter att ha varit borta en säsong är det återigen dags för Brommas egna pop up-musteri att starta pressarna. Den här gången poppar de upp i Riksby.måndag 19/8 16:24

Vi är Västerort

Stockholm Direkt