Fredrik Jurdell väntas börja som ny stadsdelsdirektör för Spånga-Tensta nästa vecka. Foto: Ulrica Andersson/Pressbild

Spånga-Tenstas nya toppdirektör: "Säkerheten är prio"

Fredrik Jurdell blir av allt att döma ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta, som under hösten haft en turbulent period av flera attacker mot kommunens verksamheter. Han har en tydlig bild av vad som är högsta prio på nya jobbet: trygghets- och säkerhetsläget.

  • Publicerad 19:34, 26 nov 2018

Nyheten kom i förra veckan. Den som föreslås bli ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta är nuvarande biträdande stadsdirektören Fredrik Jurdell.

Han kan ta över rodret i Spånga-Tensta

Om beslutet, som väntat, klubbas i kommunstyrelsen på onsdag så börjar han sin nya tjänst redan på måndag nästa vecka. Det blir första gången han axlar rollen som stadsdelsdirektör.

– Det är en stor organisation, mycket pengar att ansvara för och många komplexa och svåra frågor som jag ska sätta mig in i nu, säger Fredrik Jurdell och trycker särskilt på en punkt:

– Trygghets- och säkerhetsfrågan är särskilt viktig, både när det gäller medborgarna och de anställda i stadsdelen, det är ofrånkomligt, säger han.

"Ingen trollspö-lösning"

Den turbulenta början på hösten, då stadsdelens lokaler och verksamheter attackerades inte mindre än vid fem tillfällen, har fått konsekvenser.

Redan veckorna efter brandattacken mot stadsdelsförvaltningens lokaler på Fagerstagatan talade förre stadsdelsdirektören Per Kjellander om risken för personalflykt.

Fredrik Jurdell har nu haft möte med de fackliga representanterna i Spånga-Tensta.

– De lyfter samma oro, säger han men tillägger att det är för tidigt att säga exakt vad som måste göras för att vända skutan:

– Det finns ingen trollspö-lösning. Jag måste prata med de andra i ledningsgruppen. Och det ett nytt politiskt styre och en ny budget att förhålla sig till. Jag kan bidra genom mina kontakter med övriga delar av staden, eftersom det är min bakgrund. Vi behöver samla alla krafter i hela staden.

"Tensta sticker ut i statistiken"

Samtidigt understryker han att det finns åtgärder att vidta för att förbättra tryggheten och säkerheten.

– Det kan vara små fysiska åtgärder, hur man bemannar, bättre samverkan mellan olika parter. Jag har även tidigare varit i förvaltningar med svåra situationer, det finns sätt att komma åt de här problemen, säger Fredrik Jurdell.

Att han tidigare arbetat med integrationsfrågor är en merit som lyfts av stadens personaldirektör Anita Lidberg.

Integrationen inom stadsdelen är en utmaning Fredrik Jurdell känner väl till, både professionellt och genom sin uppväxt i Bromsten.

– Geografin är som den är. Men här görs oerhört många bra saker, både i Spånga och Tensta. Det är en jättefin stadsdel och det finns en oerhörd kraft i de här områdena. Integration är en svår fråga men handlar mycket om grundläggande saker: utbildning, bostad och arbetsmarknad, säger Fredrik Jurdell.

Han var själv med och byggde upp Jobbtorgen i staden under sin tid på socialförvaltningen.

– I statistiken sticker Tensta ut och där måste vi jobba vidare. Skillnaden mellan områdena är för stor, säger Fredrik Jurdell.

Båtägare i Bromma slår tillbaka mot pirathamnsrykte

Nyheter Spontanhamnen väcker känslor En liten ansamling båtar har växt fram i närheten av Minneberg i Bromma. De har pekats ut som de som tidigare legat illegalt vid Årstaviken. Det stämmer inte, menar Axel Overödder, som nyligen lagt...fredag 20/9 16:40

Nockebyförlaget bjuder in grannarna till öppet hus

Nyheter Ger snart ut bok om Bromma I 15 år har Ordalaget bokförlag varit beläget vid Nockeby torg. I vinter bjuder de in Brommaborna till öppet hus. "Många är nyfikna på vad vi gör", säger Ulrika Klint på förlaget.fredag 20/9 16:34

Vi är Västerort

Stockholm Direkt