Fredrik Jurdell väntas börja som ny stadsdelsdirektör för Spånga-Tensta nästa vecka. Foto: Ulrica Andersson/Pressbild

Spånga-Tenstas nya toppdirektör: "Säkerheten är prio"

Fredrik Jurdell blir av allt att döma ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta, som under hösten haft en turbulent period av flera attacker mot kommunens verksamheter. Han har en tydlig bild av vad som är högsta prio på nya jobbet: trygghets- och säkerhetsläget.

  • Publicerad 19:34, 26 nov 2018

Nyheten kom i förra veckan. Den som föreslås bli ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta är nuvarande biträdande stadsdirektören Fredrik Jurdell.

Han kan ta över rodret i Spånga-Tensta

Om beslutet, som väntat, klubbas i kommunstyrelsen på onsdag så börjar han sin nya tjänst redan på måndag nästa vecka. Det blir första gången han axlar rollen som stadsdelsdirektör.

– Det är en stor organisation, mycket pengar att ansvara för och många komplexa och svåra frågor som jag ska sätta mig in i nu, säger Fredrik Jurdell och trycker särskilt på en punkt:

– Trygghets- och säkerhetsfrågan är särskilt viktig, både när det gäller medborgarna och de anställda i stadsdelen, det är ofrånkomligt, säger han.

"Ingen trollspö-lösning"

Den turbulenta början på hösten, då stadsdelens lokaler och verksamheter attackerades inte mindre än vid fem tillfällen, har fått konsekvenser.

Redan veckorna efter brandattacken mot stadsdelsförvaltningens lokaler på Fagerstagatan talade förre stadsdelsdirektören Per Kjellander om risken för personalflykt.

Fredrik Jurdell har nu haft möte med de fackliga representanterna i Spånga-Tensta.

– De lyfter samma oro, säger han men tillägger att det är för tidigt att säga exakt vad som måste göras för att vända skutan:

– Det finns ingen trollspö-lösning. Jag måste prata med de andra i ledningsgruppen. Och det ett nytt politiskt styre och en ny budget att förhålla sig till. Jag kan bidra genom mina kontakter med övriga delar av staden, eftersom det är min bakgrund. Vi behöver samla alla krafter i hela staden.

"Tensta sticker ut i statistiken"

Samtidigt understryker han att det finns åtgärder att vidta för att förbättra tryggheten och säkerheten.

– Det kan vara små fysiska åtgärder, hur man bemannar, bättre samverkan mellan olika parter. Jag har även tidigare varit i förvaltningar med svåra situationer, det finns sätt att komma åt de här problemen, säger Fredrik Jurdell.

Att han tidigare arbetat med integrationsfrågor är en merit som lyfts av stadens personaldirektör Anita Lidberg.

Integrationen inom stadsdelen är en utmaning Fredrik Jurdell känner väl till, både professionellt och genom sin uppväxt i Bromsten.

– Geografin är som den är. Men här görs oerhört många bra saker, både i Spånga och Tensta. Det är en jättefin stadsdel och det finns en oerhörd kraft i de här områdena. Integration är en svår fråga men handlar mycket om grundläggande saker: utbildning, bostad och arbetsmarknad, säger Fredrik Jurdell.

Han var själv med och byggde upp Jobbtorgen i staden under sin tid på socialförvaltningen.

– I statistiken sticker Tensta ut och där måste vi jobba vidare. Skillnaden mellan områdena är för stor, säger Fredrik Jurdell.

Cykelpark i Västerort rivs – bullrar för mycket

Nyheter Efter grannarnas klagomål flyttas pumptrackbanan När Gulsippans cykelpark öppnades förra året var det ett välkommet tillskott för Västerorts skejtare och cyklister. Men nu har grannarna klagat — och skaterampen och pumptrackbanan plockas nu bort.onsdag 26/6 15:44

Klart: Då byggs avloppstunneln under Mälaren

Nyheter Ska leda Västerorts avloppsvatten till Sickla Processen har tagit sex år. I januari 2020 inleds arbetet inför det stora bygget av en avloppstunnel under Mälaren, från Bromma till Sickla.onsdag 26/6 14:57

Vi är Västerort

Stockholm Direkt