"Spångaborna som initierat det här sätter fingret på en väldigt viktig sak", säger politikern Bengt Porseby (L). Foto: Sofia White/Mostphotos

Spångabor får gehör för förslag om vakter

I förra veckan skrev vi att Spångabor vill gå ihop och hyra in vakter för att öka tryggheten i området. Nu föreslår Liberalerna att stadsdelen ska hyra in vakter på prov.

  • Publicerad 11:50, 9 nov 2017

Spångaborna som initierat det här sätter fingret på en väldigt viktig sak

I förra veckan skrev vi om Spångabon Erik Carlsson som vill öka tryggheten i Spånga, genom att hyra in vakter sponsrade av boende själva.

– Idén föddes i frustrationen över var området är på väg. Jag har bott i Spånga i sex år. Från att jag kunnat ha cykeln stående på gatan utan att något händer har det gått till att jag haft fyra stölder på tomten och att man hör om folk som blir rånade på bilen när de ska in på Ica, sa han i artikeln.

Nytt initiativ: Spångabor vill ordna egna vakter

Diskuterades på hög nivå

I måndags nådde nyheten om förslaget kommunfullmäktige, där oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) frågade finansborgarrådet Karin Wanngård (S) om det är rimligt att privatpersoner ska behöva finansiera trygghetsvakter.

Nu har Liberalerna i Spånga-Tensta lagt en skrivelse i stadsdelsnämnden, där de föreslår att stadsdelen ska anställa trygghetsvakter på prov i Spånga.

– Jag tycker att Spångaborna som initierat det här sätter fingret på en väldigt viktig sak. Att när saker och ting inte fungerar, så måste man testa nya metoder, säger Bengt Porseby (L), gruppledare för Liberalerna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Polisen om oron efter alla bilrån i Spånga

"Kan lära oss"

I förslaget lyfter Liberalerna exemplet Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, som i våras klubbade ett projekt som innebär att trygghetsvakter anställs för att komma till rätta med den otrygga situationen i Husby centrum.

– Vi bör titta på hur det går för dem och se om vi kan lära oss någonting, säger Bengt Porseby.

I förra veckans artikel tillfrågades Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef, om hur han såg på förslaget. Svaret blev att han hellre ser ett utökat samarbete med grannstödjarna.

Hur ser Liberalerna på det?

– Grannsamverkan hänger på att vissa människor måste vara engagerade hela tiden. Tyvärr är det svårt för grannstödjarna att själva få tillräcklig genomslagskraft i alla delar av stadsdelen.

MP: "Polisens uppgift"

Stadsdelsnämndens ordförande Sus Andersson (MP) tycker inte att vakter är rätt väg att gå.

– Klart att vi alla är oroliga för utvecklingen när det gäller vissa typer av brott –trygghetsarbetet är prioriterat. Sen är frågan vem som ska göra vad. Det brottsbekämpande arbetet är polisens uppgift. Vi hoppas polisen får de resurser de behöver för att göra sitt jobb, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Man greps vid Islandstorget – hotade t-baneresenärer

Nyheter "Ska ha haft någon form av tillhygge" En man greps igår misstänkt för att ha hotat två medpassagerare i en tunnelbanevagn. Han är nu anhållen misstänkt för försök till grov misshandel.måndag 25/6 16:15

Efter mordet i Barkarbystaden – polisen söker uppgifter om bil

Nyheter "Föraren ska ha varit omaskerad" Den femte juni sköts en person till döds i Barkarbystaden. Nu går polisen ut med bilder på den bil som ska ha använts i samband med mordet.måndag 25/6 14:26