Sätter ner foten. På bilden syns bland annat representanter från Spångas företagare, villaägare, pensionärer, föräldrar, medborgarhusföreningen med flera. Foto: Mikael Andersson

Spångabor manifesterar efter rånen: "Vi har fått nog"

Företagare, föräldrar och pensionärer har fått nog av kriminaliteten i Spånga centrum. Nu går de ihop för att manifestera mot otryggheten. I veckan stänger butikerna ner under en timme.

  • Publicerad 12:12, 12 dec 2017

Man känner sig otrygg och man vill inte släppa sina barn själva, det blir ett evigt curlande. Det inskränker friheten för oss

Under hösten har bilrån, personrån och butiksrån skapat oro bland boende i Spånga. Oron har, inte minst, märks av i områdets lokala Facebook-grupper.

Diskussionerna där har kommit att handla om alltifrån hur man som förälder kan prata med sina barn om det som sker, till hur brottsligheten kan förhindras med övervakningskameror och inhyrda vakter.

Fem bilrån

Enligt polisen har 26 rån inträffat från den första juni i år, till och med dagens datum, i det som brukar kallas "gamla Spånga". Fem av de rånen är bilrån, som har inträffat i anslutning till torgparkeringen i Spånga centrum.

Brutalt bilrån igen – knivhot på parkering

Efter det senaste bilrånet som inträffade i förra veckan, har bägaren runnit över för många Spångabor. Något som nu mynnat ut i en manifestation som ska hållas på torsdag.

Under en timme planerar en stor del av Spångas företagare att stänga igen sin verksamhet, i ett försök att nå ut till politiker. Därefter ska de boende gå i samlad trupp till politikernas möte i stadsdelsnämnden.

Visar vad som kan hända

– Det är ett sätt att visa vad som händer om kriminaliteten ökar i Spånga och människor inte vågar komma ner till centrum – för det är de indikationer vi får just nu. Ökar kriminaliten så kommer inte Spånga centrum finnas kvar som ett levande centrum, säger Johan Kjellberg, ordförande i Spångas företagarförening i samband med ett planeringsmöte som hölls i Spånga centrum på måndagen.

På mötet fanns också representater för SPF Spångaveteranerna, Solhems villaägareförening, föräldraföreningen och Spånga medborgarhusförening.

Tvingas curla barnen

– Vi har fått nog och vi vill sätta ner foten. Vi tänker inte höja nivån för vad som är acceptabelt. Hit men inte längre, säger Pernilla van der Capellen, förälder och ordförande i Solhems villaägareförening och fortsätter:

– Det är viktigt att vi kan gå till vårt centrum och handla och känna oss trygga. Också att våra barn kan röra sig fritt till vänner och idrottsaktiviteter. Man känner sig otrygg och man vill inte släppa sina barn själva, det blir ett evigt curlande. Det inskränker friheten för oss, fortsatte hon.

Rånades med såg

På plats fanns också SPF Spångaveteranerna, vars medlemmar tillhör de som har drabbats av höstens grova bilrån.

– En av våra medlemmar blev rånad på sin bil med en såg. Då ringde hon mig och frågade om vi kunde agera, säger Carin Due Bergman från föreningen, som samlat in 128 namnunderskrifter som de har skickat till stadsdelsnämnden och polisen under hösten.

Hur påverkas era medlemmar av brottsligheten?

– De vågar inte gå ut och handla. Därför vill vi se övervakningskameror, det vill vi ha mest. Men även synliga poliser som patrullerar.

Polisen om oron efter alla bilrån i Spånga

Stänger butikerna

Klockan 16 på torsdag den 14 december håller en stor del av Spånga centrums butiker stängt under en timma för att manifestera mot våldet och rånen i området. Apoteket, som håller öppet på grund av interna regler, kommer att visa sitt stöd med affischer.

Efter stängningen planerar företagare och boende att gå i samlad trupp till stadsdelsnämndsmötet på Spångafolkan där politikerna håller möte klockan 18.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56