Hakan Mermer har drivit "hålet i väggen" på Spånga station i åtta år. Foto: Mikael Andersson

Spångapendlarnas kaffeguru: "Att vara snabb är A och O"

Hakan Mermer har sålt kaffe från sin "hålet i väggen"-kiosk till Spångapendlare i åtta år. Nu öppnar han snart sin nionde butik. Men fortfarande kör han morgonpassen med sin bror i Spånga varje dag.

  • Publicerad 17:15, 17 okt 2017

Jag har lärt känna mycket folk i Spånga de här åren.

”Jag dricker faktiskt inte kaffe själv och jag tar sällan pendeln. Men när jag blev erbjuden att ta över kiosken här på Spånga station så tänkte jag: ”tåg – kaffe – Sverige, här finns potential”. Jag slängde ut kontorskaffemaskinen som stod här och köpte in en riktig espressomaskin. Kaffet måste vara gott och så måste man sprida glädje! Folk kommer ner här på morgonen, har kanske fått punka på bilen eller haft ett helvete med barnen – då vill jag säga: ”Ta den här latten. Och njut.”

Känner många

Jag har lärt känna mycket folk i Spånga de här åren. Vi gör en latte på 40 sekunder, att vara snabb är A och O här eftersom folk måste hinna med tåget. Ofta hinner man inte prata längre än så, men jag känner till folks familjer, deras jobb och vad de följer för sport. Själv älskar jag fotboll och har lärt känna folk här i kiosken som jag går på matcher med ibland.

Cafer Ünlü och Hakan Mermer hälsar vant på nästan alla som kommer ner för rulltrappan. Foto: Mikael Andersson

I november inviger vi vår nionde butik, i Ropstens t-bana. Jag har lagt mycket tid på det här jobbet och min fru drar ett stort lass hemma, våra två äldsta barn föddes i samma veva som jag startade här. Men nu har jag kommit till en punkt där jag kan njuta mer av familjelivet. Vi fick nyligen vårt tredje barn och just nu är jag pappaledig två dagar i veckan, det är underbart!

"Kommer alltid börja i Spånga"

Nuförtiden jobbar jag mest övergripande med företaget men fortfarande börjar jag arbetsdagarna i Spånga, mellan halvsex och tio är jag här tillsammans med min bror Sami. Det betyder jättemycket för mig, det var här jag startade och jag kommer att fortsätta så hur stora vi än blir. När morgonrusningen är över delar jag och Sami på en latte. Det är symboliskt, jag smuttar lite på skummet sen tar han resten, haha!"

"Zlatan-masken fick vi av en stammis efter en landslagsmatch. Min bror satte upp den så nu har vi Zlatan med oss varje dag", säger Hakan som själv älskar fotboll. Foto: Mikael Andersson

Drygt 300 koppar kaffe om dagen slukar pendlarna i Spånga. Foto: Mikael Andersson

Hakan Mermer

Ålder: 38 år

Bor: Sollentuna

Familj: Frun Arshin tre barn, Alina, 9, Aylin, 8 och lille Emre sex månader.

Gör: Äger och driver kaffekedjan Shop and go, som finns på pendelstationer och i tunnelbanan. Nionde butiken öpnnar i november i Ropsten. Just nu föräldraledig på deltid.

Gillar: "Fotboll! Jag håller på Hammarby i Sverige och Galatasaray i Turkiet".

Favoritdryck: Cola zero, "jag dricker faktisk inte kaffe själv"(!).

Kuriosa: Kaffesuget i Stockholm är störst på torsdagar. "Jag vet inte varför det är så, men vi säljer alltid mest på torsdagar, det är likadant i hela stan."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Polisen varnar för nya mobilprylen

Nyheter "Ser ut som att det sticker upp en pistol" Igår gick Vällingbypolisen ut med en varning för mobilskal som är formade som en pistol. "Det är inte olagligt men det kan uppstå olämpliga situationer", säger polisen.torsdag 18/10 16:55

Dags för inflytt i Grimstas bostäder för nyanlända

Nyheter Familjer som levt uppdelade flyttar ihop igen I de nya genomgångsbostäderna i Grimsta ska nyanlända familjer med permanent uppehållstillstånd flytta in i mitten på november. Flera är väl bekanta med området och flyttar bara ett stenkast – från...torsdag 18/10 16:52