Syns. Den 15 våningar höga delen av det nya kvarteret i Spånga centrum, mitt emot Spånga station, ska bli ett nytt landmärke, enligt förslaget.

Spångas nya centrumkvarter ska synas på långt håll

Ett landmärke på 15 våningar ingår i förslaget för det nya bostadskvarteret som planeras vid gamla järnaffären i Spånga centrum. 165 bostadsrätter är planen.

  • Publicerad 12:52, 2 okt 2019

Projektet Spånga studios, som ska byggas av företaget SSM, presenterades redan i våras på ett möte om framtidens Spånga i ett fullsatt Spångafolkan.

Där möttes idén om ett högt hus med över 12 våningar, som man sa då, av stark kritik från deltagarna. Fämst för att man menade att det inte passar in med den befintliga låga bebyggelsen i centrum.

LÄS MER: Missnöje mot planerat höghus i Spånga C

Då var fortfarande förslaget under bearbetning. Nu när förslaget är ute på samråd ser det ut så här:

165 bostadsrättslägenheter byggs i ett halvslutet kvarter. Det blir fem våningar högt utom vid hörnet Värsta allé/Bromstensvägen där man planerar 15 våningar som ska bli Spånga centrums nya landmärke.

I bottenplan blir det butikslokaler. Kvarteret blir halvslutet, som en hästsko med botten mot Bromstensvägen och tågspåren.

Ihop. Mellan den gamla byggnaden, där Spånga järn- och färg legat, och det nya huset ska man göra en länkbyggnad som enligt förslaget kan fungera som vinterträdgård eller servering. Det nya kvarteret blir lägst mot Värsta allé, fyra våningar, för att möta den äldre bebyggelsen. Foto: Arkitema arkitekter

Järnaffären står kvar

Huset där Spånga järn- och färg låg fram till i våras har ett stort klturhistoriskt värde. Därför kommer den ursprungliga delen av huset, från 1923, att sparas och ingå i det nya kvarteret. Tanken är att bottenvåningen fortsätter att vara verksamhetslokal.

LÄS MER: Sista spiken i kistan för klassiska järnaffären

De nyare delarna, mot parkeringen, kommer dock att rivas. Även Pressbyråkiosken vid parkeringen rivs.

– Eftersom det blir butikslokaler i botten på det nya huset kommer det att finnas möjlighet för Pressbyrån att flytta in där. Men det är i så fall en överenskommelse mellan dem och byggföretaget, säger Yasaman Ghanavi, stadsplanerare som arbetat med detaljplanen.

Parkeringen försvinner

De 33 parkeringsplatserna som finns bakom Pressbyrån idag försvinner men bedömningen är att det inte får så stora konsekvenser.

– Den gamla infartsparkeringen vid tennishallen, som nu används i ett annat byggprojekt, kommer att öppna igen. Där finns 55 platser så totalt kommer det att bli fler platser vid centrum än vad som finns idag, säger Yasaman Ghanavi.

Verksamhetslokalerna kommer att ha sina entréer mot Västra allé och Bromstensvägen, den senare ska enligt stadens översiktsplan omvandlas till ett urbant stråk.

Ovanpå den inre femvåningsdelen är planen att bygga en gemensam takterass för de boende och på gården blir det sandlåda och grillplats.

Fram till den 12 november kan man tycka till om förslaget. Beslut om planen väntas fattas hösten 2020.

Möte om förslaget

När? Torsdagen den 17 oktober klockan 18-20.

Hur? Samrådsmötet blir med drop in i form av öppet hus.

Var? Spånga församlingshus.

Detta planeras

Nytt kvarter med 165 bostadsrätter och sex LSS-lägenheter.

P-talet är 0,26 platser per lägenhet. Det är lågt satt med hänvisning till det kollektivtrafiknära läget. 27 parkeringsplatser i garage och 18 platser på gatan byggs för de boende.

Kvarteret får en 600 kvadratmeter stor gård med sandlåda, grill och sittplatser.

I detaljplanen, i hörnet Värsta allé/Bromstensvägen planeras även en ny offentlig toalett.

Samrådstiden pågår till den 12 november.

Hela förslaget finns att se på Spånga bibliotek och på stadens sajt Stockholm växer.

Fristad får 100 vårdplatser – redan nästa vecka

Nyheter Ska avlasta vården Under helgen pågår förberedelserna för att öppna 100 vårdplatser i servicehuset Fristad i Bromsten, som egentligen håller på att avvecklas. Tanken är att det hela ska avlasta den tungt belastade...fredag 27/3 17:19

Därför drabbas Järvaborna hårt av corona

Nyheter Ahmed Abdirahman: Handlar om segregation I veckan meddelade Region Stockholm att coronaviruset drabbat Järva extra hårt. Men det beror inte bara på informationsbrist, utan om problematik kopplat till segregation. Det säger Järvaveckans...fredag 27/3 16:33

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt