Spännande fynd väntar i Stattgropen

De första fynden i stattgropen har gjorts. Fler väntar.

  • Publicerad 14:08, 6 okt 2017

De kommande månaderna kommer Stattgropen befinna sig på en sorts upptäcktsresa. Arkeologerna hoppas kunna gräva sig så långt tillbaka som tidigt 1100-tal och ge svar på hur gammalt det som en gång hette Enescopinge egentligen är. De första fynden har redan gjorts.

De sex arkeologerna har funnit välbevarade rester av ett hus från tidigt 1600-tal, i golvlagret fanns flera mynt. Den som eventuellt hoppas att det finns ett större ekonomiskt värde i dessa lär bli besviken.

– Mynten i sig är inte ovanliga. Det finns ganska många från den här tiden. Sedan kan jag väl bara säga att för min egen del att det är ovanligt att hitta så många. Troligen har man hanterat pengar på något sätt i byggnaden, men det handlar inte om någon skattgömma. Det här är mynt som har legat på eller mellan golvplankor, säger projektledare Joakim Kjellberg.

Spända på fortsättningen

Längre ner väntar dock troligen sådant som kan höja pulsen även hos en rutinerad arkeolog.

– Vi kommer säkert hitta mycket ovanliga och spännande saker så småningom, säger Kjellberg.

De hus man hittar består oftast bara av själva golvet. Förr byggdes husen på de befintliga husen.

– Vi vet inte hur många bebyggelsenivåer vi kommer att hitta. Tre hus eller 43 hus. Gator och gränder, säger Kjellberg.

Vad ser ni mest fram emot nu?

– Det som vi är väldigt spända på är att komma ner på lämningarna som finns vid den gamla strandlinjen. Det har varit en ganska omfattande sjötrafik i det gamla Enköping. Under den äldsta tiden har mycket av handeln skett här.

Exakt hur länge utgrävningarna kommer att pågå är inte klart, men någon gång i november lär de pausas för att återupptas nästa år. För den som är nyfiken kommer det att finnas tillfälle att studera det gamla Enköping närmare framöver.

– Mellan den 15 oktober och 15 november kommer det att bli visningar på dagtid, säger Kjellberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19