Spännande läsning i Sollentuna

Författaren Charlotte Ekbom har släppt sin tredje bok. I romanen ”Jag ska skydda dig mot livet fasor” tar hon läsarna med i ett psykologiskt spänningsdrama som delvis utspelar sig i Sollentuna.

  • Publicerad 10:00, 9 jan 2016

Jonatan står på skolgården vid Rudbeckskolan. Han har precis tagit studenten och nu väntar han på att hans mamma ska möta honom på skolgården. Men hon kommer aldrig. Skadorna från en bilkrock har förlagt henne i koma och hans pappa har omkommit. Den pappa som han trott varit död i tio år.

Det är början på det psykologiska dramat, om en obehaglig sanning, som utspelar sig i Charlotte Ekboms nya roman. En historia som tar språng utifrån tankar kring debatten om de övercurlade barnen.

– Många föräldrar idag gör allt för sina barn, vilket på många sätt är bra, men att det ibland går för långt. Vi vill hjälpa våra barn med allt och skydda dem från dem råa verkligheten. När sanningen till sist uppdagas eller när barnen kommer ut i verkligheten kan smällen bli väldigt stor. 

– Jonatan i boken skyddas av sina föräldrar från en sanning som de inte tror han orkar bära, de har tänkt berätta för honom senare, men det blir aldrig av, det är bekvämare att fortsätta ljuga. När han sedan får reda på sanningen viker sig marken under hans fötter och han får svårt att hantera situationen.

Bokens huvudhandling utspelar sig i Närtuna utanför Rimbo, men i flera kapitel får läsaren också besöka Sollentuna. Sollentuna kyrka, OK-macken i Helenelund och en lägenhet på Bagarbyvägen är alla platser som finns med i boken.

– Det var inget jag planerade, men jag är härifrån och bor här nu så det blev ett naturligt val. När jag skriver ser jag scenen framför mig som i en film och då är det bra att känna till platsen man skriver om.

”Jag ska skydda dig mot livets fasor” är Charlottes tredje roman. För tio år sedan debuterade hon som författare efter att ha satt upp ett mål för vad hon ville åstadkomma i livet.

– Jag har alltid skrivit. Som barn brukade jag diktera mina berättelser för mamma innan jag kunde skriva. Under åren har jag jobbat på flera manuskript, men aldrig färdigställt något. Men när jag fyllde 30 år sa jag att innan jag blir 40 år ska jag ha gett ut en bok.

Sagt och gjort. Fyra år senare debuterade hon med romanen ”Kära vänner” och fem år senare följde hon upp med boken ”Grannsjälar”. Böckernas handling skiljer sig vida, men den gemensamma nämnaren är att de alla berör relationer och det som finns under ytan.

– Jag tycker om att utforska hur människor tänker. När man börjar gräva under ytan ser man ofta att det finns ett djup som kan påverka vad den människan gör. Det är delvis det jag vill få fram i mina böcker och på så sätt få folk att förstå att det ofta finns en förklaring bakom människors handlande.

Enligt kritiker är Charlottes senaste bok spännande från första stund vilket driver läsaren framåt.

– Den är inte spännande i den bemärkelsen att det är ett kriminalfall, men den är psykologiskt spännande. Jag blandar aldrig in de klassiska delarna som polisen eller en journalist. Här handlar det om det som sker innan det blir ett brott, eller snarare det som sker men som ingen upptäcker.

Mer om Charlotte Ekbom

Fakta:
Ålder: 44 år
Familj: Man och tre barn.
Läser gärna: Maria Ernestam och Jojo Moyes.
Favoritmat: Lasagne, hemlagad.
Gör: Författare, frilansskribent, översättare, layoutare, marknadsförare.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Älskade klenoder får nytt andrahandsliv

Nyheter Här går skatter från dödsbon tillbaka till marknaden Vad händer med dina prylar när du dör? Många av oss tycker att vi har för mycket, och när en anhörig går bort blir det många saker att ta hand om. Richard Sjöberg ger gamla prylar nytt liv i sin...fredag 28/2 15:24

Åtal väcks efter misshandeln på Kärleksudden

Nyheter 20-åring misstänks även för barnpornografibrott och rån I dag, fredag, väcks åtal mot den man i 20-årsåldern som har suttit häktad misstänkt för försök till mord ute på Kärleksudden i februari förra året. Han är även misstänkt för en rad andra brott,...fredag 28/2 14:40

Här är tiden är ur led i Sollentuna

Nyheter Flera klagomål till kommunen - som inte är ansvariga för driften. Flera klockor i Sollentuna håller inte rätt tid eller går enligt andra tidszoner. Nu har Sollentunabor klagat till kommunen, men de ansvarar inte för aktuella klockorna.torsdag 27/2 16:30
Stockholm Direkt