Foto: Mikael Andersson

SPARKRAVET PÅ SKOLAN – vikarier bara i nödfall

Nu kommer sparkrav på de kommunala skolorna i Vallentuna. Bland annat blir det färre vikarier. Men Socialdemokraterna är kritiska och tycker att man borde ha skippat sparkravet.

  • Publicerad 13:17, 18 okt 2017

Anställningsstopp och vikarier eller övertid bara i nödfall. Inga nya datorer eller paddor. Inga konferenser eller utbildningar. Det är budet till Vallentunas kommunala skolor och förskolor.

– Det är ett antal åtgärder som är ganska kraftiga. Jag har fattat beslutet för att vi prognostiserar ett underskott för våra skolor och förskolor och vi måste vidta åtgärder för att få en budget i balans, säger Henrik Lennermark, utbildningschef.

De kommunala skolorna i kommunen gick back 11 miljoner mellan januari och augusti i år.

Inställda lektioner

En mamma har skrivit till Vallentuna Nyheter och berättat att hennes dotter fått inställda lektioner eftersom man inte tagit in vikarier.

När Barn- och Ungdomsnämnden, BUN, i förra veckan fattade beslutet att skolorna ska spara så reserverade sig Socialdemokraterna.

– Att i oktober uppmana skolorna att på drygt tre månader panikbromsa och spara utan att analysera konsekvenserna riskerar att påverka undervisningen och eleverna, säger Thomas Arctaedius (S) som sitter i Barn- och ungdomsnämnden.

"Går inte ihop"

Han säger att Socialdemokraterna länge sett att skolornas ekonomi gått knackigt, och i S-budgeten finns därför mer pengar till skolan.

– Det görs massor av bra satsningar nu med bland annat högre lärarlöner, men skolan har inte fått mer pengar. Man behöver inte vara mattesnille för att förstå att det inte går ihop.

Om (S) fick bestämma skulle man skippa årets sparplan och i stället se långsiktigt på skolans ekonomi.

– Man kan inte vara så ryckig. Det pågår ett jättefint utvecklingsarbete som förvaltningschefen leder väldigt bra, men det tar tid och det kostar en hel del, säger Thomas Arctaedius.

Förbrukat för mycket

Men ordföranden i BUN, moderaten Johan Skog, säger att man måste hålla budget.

– I grund och botten handlar det inte om besparingar eller nedskärningar. Alla nämnder har att förhålla sig till fullmäktiges budgetramar. Vi ser i delårsrapport två att man förbrukat för mycket resurser och då får man vara restriktiv mot slutet av året, säger Johan Skog.

Men har inte skolan fått för lite pengar då?

– Det kan finnas skäl att diskutera det. Oavsett vad så har vi att förhålla oss till de ramar som kommunfullmäktige satt upp.

Riskerar inte det här de satsningar som gjorts för att hamna högre på rankingen av Sveriges skolkommuner?

– Beslutet gäller fram till årsskiftet, en begränsad period. För att säkra satsningarna är det avgörande att ha en budget i balans.

En flicka har fått inställda lektioner på grund av det här. Var det så ni tänkt?

– Nej, generellt sett ska vi inte vara i ett läge där man ställer in lektioner, självklart inte.

Men lönekostnaderna är ju 70 procent av skolans utgifter, hur ska man spara om inte där?

– Ja, vi har haft en stor löneutveckling vilket är positivt, men det slår en hel del. Men man får titta på annat, till exempel hur man nyttjar lokaler, det är 19 procent av kostnaden.

En av rektorerna som fått mejl om att man ska sluta ta in vikarier är Jan Eriksson på Hammarbacksskolan.

– Det här går under en begränsad period. Lärarna får vicka för varandra och det blir ganska påfrestande om det pågår längre, säger Jan Eriksson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52