Bygget av hallen pågår för fullt. Foto: Privat

Specialhall för gymnastik snart klar i Söderort

Efter många turer – snart är Stockholms nya gymnastikhall klar. Den blir topputrustad med redskap till ett värde av åtta miljoner kronor.

  • Publicerad 16:26, 12 dec 2018

Det tog många år av tyckande och planerande men nu är den snart klar. I vår ska Stockholms nya specialhall för gymnastik stå klar på Mälarhöjdens IP och gymnasterna kommer att få en topputrustad hall med träningsredskap till ett värde av åtta miljoner kronor.

Bland den fasta utrustningen finns trampoliner och hoppgropar, bygelhäst och barr. Staden har haft en dialog med Hammarbygymnasterna, som har 1 600 medlemmar och kommer att nyttja hallen mest, om vad de vill ha i hallen.   

Anpassas för artistisk gymnastik

Hallen skulle först ha byggts för tre discipliner – trupp, artistisk och rytmisk gymnastik – men blir nu bara anpassad för artistisk, alltså individuell tävlingsgymnastik. Detta trots att många barn står i kö för att få börja med truppgymnastik.  

– Budgeten har minskat så vi var tvungna att banta ner hallen. Trupp och rytmisk gymnastik kommer att kunna vara där i viss utsträckning, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare i staden.

Byggnaden får två träningshallar med en fast vägg i mitten som man kan gå igenom, omklädningsrum, kansli, möteslokal och rehab/motionsrum. I kalkylen 2016 räknade man med en kostnad för träningsredskap på cirka två-tre miljoner. Att det hamnade hela sex miljoner kronor fel beror på att det var svårt att bedöma behovet av inventarier, enligt staden.

1500 barn köar för gymnastik

Efterlängtad gymnasthall i Söderort dröjer två år till

Tidningen har berättat tidigare om de långa köerna med barn till Söderorts gymnastikföreningar. Foto: Cedervall Arkitekter på uppdrag av Stockholms stad

Det här kommer att finnas i hallen

Höj- och sänkbara hoppgropar och madrasser, lösskum-gropar, friståendegolv, tumblinggolv, nedsänkta trampoliner och tracks, barr, bygelhäst och ringar.