Den 28 juli skickas astronauten Paolo A. Nespoli ut i rymden. Den 24 augusti är han i Stockholm via länk från rymdstationen ISS.

Spejsat värre: Han ska prata med Stockholm – från rymden

Snart skickas en italiensk astronaut upp i rymden. I augusti är han i Stockholm för att prata – via länk. Det ska få oss på jorden att tänka mer hållbart.

  • Publicerad 11:22, 10 jul 2017

– Samtalet ska kretsa kring "The Overview Effect" - den överväldigande upplevelse en astronaut kan få av att se jorden från ovan. Vi hoppas att samtalet kan skapa insikt hos människor utan att behöva skicka upp dem i rymden. Att vi ska se vilken fantastisk jord vi har och förstå att vi måste ta hand om den och inte ta kål på allt och alla som bor där, säger Oscar Carlson.

Han är en av arrangörerna till eventet "Live from Space to Stage" som äger rum den 24 augusti, under festivalen "The Stockholm Act". Festivalen håller på 21-27 augusti med syfte att uppmärksamma FN:s hållbarhetsmål. Festivalen samlar aktörer inom naturvetenskap, politik, kultur och ekonomi – och rymdforskning.

– Vi kommer ha den italienska astronauten Paolo A. Nespoli med oss via länk. På jorden har vi med oss Carl Folke som är medgrundare av Stockholm Resilience Centre, säger Oscar Carlson.

Det är första gången någonsin i Sverige som en astronaut i rymden rings upp via videolänk.

För att öka inlevelsen kommer publiken få se rymdbilder från NASA och ESA, samt lyssna till den namnkunniga svenska supergruppen Fire! Orchestra.

Bakom festivalen "The Stockholm Act" står den ideella organisationen "the Stockholm Coordination Initiative". "Live from Space to Stage" är ett samarbete med Rymdstyrelsen.

Vad är "The Overview Effect"?

1968 skickades rymdfärjan Apollo 8 ut i rymden. Då togs den ikoniska bilden "Blue Marble photograph of Earth" av jorden från ovan. En levande ö i ett svart mörker. Astronauter vittnar om det omvälvande i upplevelsen av att se jorden utifrån. Flera berättar om en känsla av tidlöshet, att kunna se hur allt liv på jorden är sammankopplat och hur skört det är. Fenomenet kallas "The Overview Effect" och brukar beskrivas som en existensiell känsla av att se livet på jorden ur ett större perspektiv.

Källa: NASA, Göteborgs Universitet, Business Insider.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.