Kvällsbad. Från Fåfängan till Slussen förelsås en stor pool sättas upp på utsidan av klippväggen. Foto: Arkitektkontoret UMA

Spektakulära förslaget: jättelik hängande pool på Södermalm

En enorm pool svävande över Stadsgården – finansierad av instagramande turister. Arkitekterna bakom spektakulära förslaget tror på ”sightseeing by pool” från Slussen till Fåfängan.

  • Publicerad 19:00, 26 maj 2017

En infinity pool mellan Slussen och Fåfängan, som sätts upp utanför vägräcket ovanför Stadsgården, skulle kunna bli Stockholms nya dragplåster.

Det tror arkitektkontoret UMA som ligger bakom den påkostade utomhuspoolen som föreslås hängas upp som en hylla på utsidan av norra Söders branta klippvägg.

– Den här klippväggen är Stockholms framsida, särskilt om man kommer sjövägen, men den ligger bara där som en stor vägg. Ovanpå har man en extremt vacker utsikt men du ser också ner på den fula kajen med en stor motorled och infrastruktur för kryssningsbåtarna. Den här platsen vill vi försköna, säger arkitekten Ulf Mejergren.

Staden fokuserar för ensidigt på bostadsbyggande, anser arktitekten bakom förslaget som vill ha mer debatt om våra gemensamma ytor i innerstan. Foto: Arkitektkontoret UMA

SE BILDERNA: Framtidspark på Sankt Eriksplan kan bli verklighet

Under poolen skulle bastu, omklädningsrum och skyddsräcken sättas upp, så att utsikten från Söders höjder inte förstörs. På sommaren skulle vattnet locka till bad och på vintern skulle poolen kunna bli skridskobana, enligt förslaget.

Året-runt-attraktion. Poolen kan användas för skridskoåkning vintertid, enligt förslaget. Foto: Arkitektkontoret UMA

Poolkonstruktionens undersida föreslås rymma omklädningsrum, bastu och säkehetsräcken. Foto: Arkitektkontoret UMA

"Självlevererande reklampelare"

Turisterna skulle flockas, tror Ulf Mejergren, som räknar med att turistströmmen ensam skulle kunna finansiera miljardinvesteringen.

– Man skulle kunna ha sightseeing by pool. Poolen ger Stockholm en självlevererande reklampelare med turister fotograferar och delar bilderna i sociala medier. Det skulle leda till en enorm turistökning. En miljard är bara vad Friendsbygget drog över i budget. Ibland glömmer man att det är mycket pengar i omlopp, säger Ulf Mejergren.

Jättestrand och golfbana ute i vattnet – så här ska Rålis bli mer levande

Han tycker att staden har ett för ensidigt fokus på bostadsbyggande när Stockholm växer.

– Det är inte så mycket debatt om våra publika ytor så vi tar saken i egna händer. Jag tror att den här typen av smarta ingrepp kommer att öka och att vi får se fler och fler förslag av den här typen, säger Ulf Mejergren.

Ny vy. Katarinavägens utsikt skulle kunna bli ännu vackrare med en pool, anser arkitekterna. Foto: Arkitektkontoret UMA

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.