På spaning. Vera Sundbaum, Mikaela Jansson, Linnea Andersson och Danne Andersson spejar efter något stort och grått. Foto: Sacharias Källdén

Spektakulärt fågelfynd i Fagersjöskogen

Ett historiskt möte med en lappuggla i Fagersjöskogen får fågelnördarna att jubla. Vi följde med en av dem ut i det gröna och fann ett spår.

  • Publicerad 19:30, 31 okt 2019

– Man kan säkert hitta tallticka här. Det växer bara på tallar som är 150 år eller äldre.

Biogeovetaren Danne Andersson vurmar för Fagersjöskogen. Här finns ekar och tallar med hundratals år på nacken, och en biologisk mångfald som han menar att landets granplanteringar bara kan drömma om.

Mångfalden kan också vara skälet till att lappugglan, som vanligtvis håller till på nordligare breddgrader, vistades i Fagersjöskogen häromveckan. Och kanske gör den fortfarande det?

– Den kan sitta var som helst från ögonhöjd och fem meter upp, men inte i trädtopparna, säger Danne.

Utrustad. Sin vana trogen har Danne med sig Leica-kikaren när han går på ugglejakt. Foto: Sacharias Källdén

Prinsessmodellen. Även Disney tillverkar kikare. Foto: Sacharias Källdén

Med sig har han ytterligare tre expeditionsdeltagare: dottern Linnea Andersson, bonusdottern Mikaela Jansson och hennes dotter Vera Sundbaum – dagen till ära med en plastkikare runt halsen.

– Jag blev lite inspirerad, säger Vera.

Hon tittar på sin bonusmorfar som är utrustad med både Leica och Canon 7DMK2 med teleobjektiv. Som fågel- och naturälskare är fläskig utrustning ett måste när lappugglan är i farten.

Än så länge får vi dock hålla till godo med foton tagna med en mobiltelefon, och det tack vare Malin Rangstedt och sonen Axel. Fredagen den 18 oktober knatade de längs elljusspåret mellan Hökarängen och Fagersjö, när de plötsligt såg den grå bjässen.

– Det vi hörde var att det var jättemycket småfåglar som förde liv runt omkring. Vi tittade rakt upp rakt och såg att den satt högt upp i trädet, säger Malin.

Blev ni rädda?

– Nej, inte alls. Den satt ju där så lugnt och betraktade. Vi har också precis kollat på Harry Potter-filmer där de har ugglor på axeln, så det var lite "trollfantasyaktigt".

Lappuggla har visserligen skådats förr i länet, men enligt staden är fyndet i Fagersjöskogen det närmast City som någonsin gjorts.

– Det är ingen sensation, men unikt och spännande att en sådan befinner sig i ett naturområde nära Stockholms stad, säger Johan Pontén, kommunikatör på miljöförvaltningen.

Friluftsfamiljeliv. "Man lär sig väldigt mycket när man följer med honom ut i skogen", säger dottern Linnea om Danne. Foto: Sacharias Källdén

Intelligent design. Pälsen på fjädrarna gör att lappugglan kan flyga ljudlöst. Foto: Sacharias Källdén

För Danne Anderssons expedition ser det länge knapert ut på ugglefronten, trots att de går längs samma stig som Malin och Axel. Men så viker Danne plötsligt av från stigen och in i en hasselbuske.

Strax är han tillbaka, med något grått och ludet i handen.

– Det här kan mycket väl vara en intressant fjäder, säger han.

Hans slutsats är att det antingen rör sig om en katt- eller en lappuggla, men att färgen skvallrar om att det sistnämnda är troligast. Dessutom är fjädern "ganska färsk".

– Den den ser inte ut att vara förstörd av regn eller så, så här gäller det att hålla ögonen öppna.

Ugglandet i skogen fortsätter.

Viral pippi. Bilderna på lappugglan väckte uppmärksamhet på Facebook och delades även av Stockholms stad. Foto: Axel Rangstedt