Foto: Claudio britos

Spelarna övergav mästarlaget från Botkyrka

De senaste åren har Botkyrkalaget Falcao dominerat den svenska futsalscenen. I våras tog de andra raka SM-guldet hemma i Botkyrkahallen. Men när serien drog i gång igen syntes bara ett fett streck i tabellen över det forna mästarlaget.

  • Publicerad 12:30, 7 feb 2020

Guldkonfetti regnar ner över de jublande spelarna i Botkyrkahallen. Falcao har precis slagit Umeå i två raka matcher med fantasisiffrorna 9–1 och 12–3. Andra raka SM-guldet är säkrat.

– Det var en härlig stämning och ett grymt avslut på säsongen. Vi slog publikrekord med drygt 800 personer i hallen och de var kvar efter matchen när vi firade och lyfte bucklan. Det var ren kärlek till Botkyrka, säger tränaren Luciano Lorca till BotkyrkaDirekt efter finalsegern i mars 2019.

Nu närmar sig årets slutspel. Men i år kommer vi inte få se framgångssagan från Botkyrka spela. Anledningen? De har lagt ned.

Kikar man i tabellen återfinner man Falcao längst ner med noll poäng och ett streck tvärs över namnet. Hela laget har tömts på spelare och tjejerna har i stället startat nytt i Södertälje, något som Futsalmagasinet var först med att uppmärksamma.

Foto: Angelo Lorca

Segrare. Så här såg det ut när Falcao vann SM-guld i mars, för andra året i rad. Foto: Angelo Lorca

De blev för bra för snabbt. Klubben har stöttat dem i alla lägen, men de upplevde inte att klubben stöttade dem tillräckligt.

När BotkyrkaDirekt söker Albert Krasniqi, Falcaos ordförande, berättar han att tjejerna ville söka sig vidare.

– De blev för bra för snabbt. Klubben har stöttat dem i alla lägen, men de upplevde inte att klubben stöttade dem tillräckligt. Så de valde att gå vidare och starta eget i Södertälje, säger han.

Två sidor av samma mynt

Den bilden delar inte den tidigare Falcao-spelaren Susan Kiryo, som nu är både spelande tränare och ordförande för den nya föreningen: Södertälje Futsal Club, som hon och lagkamraten Daniella Chamoun startade tillsammans.

När BotkyrkaDirekt träffar dem i den nya hemmaarenan i Södertälje, vittnar de om en helt annan syn på varför hela truppen valde att lämna Botkyrkalaget.

– Redan 2018 kände vi missnöje med Falcaos styrelse. Vi hade vunnit vårt första SM-guld och herrarna hade åkt ur högsta ligan, så nu kände vi att det var dags att åtminstone behandla oss jämlikt. Men det blev inte så. Styrelsen fixade ingenting åt oss efter vårt SM-guld, vi fick fixa det själva, säger Susan.

Inför säsongen 2018/2019 förklarade tjejerna för Falcaos ledning hur de hade känt sig efter vinsten, och önskade att det från ledningens sida lades mer fokus på dem. Men de kände ändå att de inte fick gensvar under hela den säsongen.

– Vi är amatörspelare. Inte en enda krona får vi från klubben. Det minsta de kan göra är att fixa lite smågrejer vid sidan om, säger Susan.

Oense. Tjejerna delar inte alls samma bild av händelseförloppet som Falcaos ledning gör. Foto: Claudio britos

Vi försökte ge oss själva förutsättningar för att kunna göra allt så professionellt som möjligt.

Slutspel 2019

Droppen som fick bägaren att rinna över var under det senaste SM-slutspelet. Då var aldrig några träningstider bokade till tjejerna, och Botkyrkahallen var heller inte bokad till finalen. Det var något de själva fick kriga för.

– Vi har gjort ett bra intryck på många, och det var aldrig svårt för oss att locka till publik. Endast under finalen var det 900 personer på läktaren. Ändå blev vi bortprioriterade, berättar Daniella Chamoun och fortsätter:

– Sedan tror jag att styrelsen kände att vi försökte skapa en förening inom föreningen. Så var det inte, utan vi försökte ge oss själva förutsättningar för att kunna göra allt så professionellt som möjligt.

Hon syftar till de gånger tjejerna försökt dra in pengar till det egna laget för att kunna spela cuper, tävlingar och allt annat som sker på sidan om planen. Där uppstod tanken om att starta en egen förening på riktigt, eftersom hela laget också ville fortsätta spela tillsammans.

"Ska ni ta den här sporten ifrån oss?"

Men innan tjejerna kunde börja spela under egen flagg, var de tvungna att lämna Falcao. Det visade sig vara svårare än vad de först trott.

Efter varje säsong finns en lucka på drygt två månader där varje lag har möjlighet att byta spelare mellan varandra, ett så kallat transfer-fönster. Tjejerna hade sedan tidigare förmedlat sina önskemål om en övergång till sin nystartade klubb under denna period. Dessutom skulle de få överta Falcaos plats i serien om Falcao inte lyckades hitta ett nytt lag, för om man lämnar en serie blir föreningen tvungna att böta 10 000 kronor.

– Att vi ville lämna hade jag flaggat för långt tidigare. Men jag sa också till styrelsen att om de inte lyckas få ihop ett lag till säsongen, skulle vårt nya lag kunna ta över Falcaos plats, så slipper de böta och vi kan spela i ligan. Då var de positiva till förslaget, säger Susan.

Men transfer-fönstret hann stänga innan Susan fick något besked från Falcaos styrelse, som då berättade de att de inte tänkte ge det nystartade Södertäljelaget Falcaos plats i serien. Dessutom fick tjejerna beskedet att klubben avsåg att göra dem till så kallade ettårsfall.

– Det betyder att vi inte får representera ett annat lag under ett års tid. Vi är registrerade i Falcao men vi får inte spela futsal, eftersom Falcao ändå inte skulle ha något lag i serien.

Personligt. "Till finalen fick vi inte kläder med våra namn på, utan det var något vi fick skaffa fram själva", menar tjejerna. Nu har de egna namntröjor, även under vanliga matcher. Foto: Claudio britos

Är detta slutet?

– Efter beskedet tänkte vi alla att: "Ska ni ta den här sporten ifrån oss och att vi inte ska få spela på ett år?" Det ska ingen få göra, berättar Daniella.

Föreningen erbjöd tjejerna tre alternativ till en lösning:

1. Stanna kvar i klubben och spela.

2. Var ambassadör, utan betalning, för ett projekt inom Falcao som finansierades av Svenska fotbollsförbundet. Då skulle de bli släppta från Falcao.

3. Bli ett ettårsfall.

– Det var ett ultimatum, menar Daniella.

De flesta av tjejerna valde alternativ två och blev därmed släppta från klubben. Men när förbundet fick se det nypåskrivna kontraktet reagerade de och bestämde sig för att riva det på plats.

Nystart. Susan Kiryo och Daniella Chamoun startade eget lag i Södertälje efter att varit oense med ledningen i Falcao. Foto: Claudio Britos

Hoppfullt. Trots motgångar under det senaste året, hoppas Daniella och Susan på att snart kunna få spela under egen flagg: Södertälje Futsal Club. Foto: Claudio britos

I Botkyrkahallen har vi många fina minnen.

"Tack Botkyrka"

Tjejerna var nu fria att på riktigt ta tag i det egna, nystartade laget. Men av de tolv som utgjorde Falcaos guldtrupp, fortsatte bara hälften till det nya laget. Resten slutade med sporten helt.

– Det är nästan ett helt nytt lag som vi har idag. Första matchen för säsongen var också den första för vissa spelare. Men om man jämför första matchen med hur vi spelar idag, så har vi kommit väldigt långt, säger Susan.

Det syns. För nu när futsalsäsongen 2019/2020 går in i slutspel, är södertäljetjejerna ett av åtta lag som tävlar om ett SM-guld. I serien tog de åtta segrar av tio möjliga.

Men trots att de är hemmahörande i Södertälje, välkomnar futsaltjejerna sina tidigare fans från Botkyrka.

– Alla är jättevälkomna hit och följa oss på samma sätt som man gjorde i Botkyrka. Vi är samma personer, bara på en annan ort, säger Susan.

– Tack Botkyrka för de tre åren som varit. För i Botkyrkahallen har vi många fina minnen, avslutar Daniella.

Nya logga. "Kringlan är varumärkesskyddad", berättar Susan och visar upp den nya loggan som snart pryder tjejernas kläder. Foto: Claudio Britos

Följ mästarna i nya laget

De forna Falcao-spelarna har bytt ort och tröjfärger, men hoppas att Botkyrkapubliken fortsätter heja på dem.

Nu mer spelar de på papperet i Järla IF, vilket är lagnamnet som återfinns i tabellen. Det blev Järla eftersom det var ett lag som hade övergett sin plats i tabellen och därmed lämnat en öppen lucka i tabellen. Där kunde Falcao-spelarna få fortsätta spela futsal.

Deras hemmaarena är däremot Västergård arena i Södertälje och på deras nya svarta tröjor kan man läsa "Södertälje Futsal Club". Från och med nästa säsong kommer de även på papperet heta Södertälje Futsal Club.