Annica, Loui och Lelle i den jubilerande spel- och tobaksbutiken. Till höger skymtar Bajentröjan. Foto: Alexander Kuronen

Spelbutik i Sköndal firar 30 år med folkfest

Butiksägarna och äkta makarna Lelle och Annica Landberg håller inte igen på det roliga när spel- och tobaksbutiken i Sköndals centrum 30-årsjubilerar. "Det kommer minst 150–200 personer", tror Lelle.

  • Publicerad 19:32, 3 sep 2019

När Lelle Landberg började driva Sköndals spel & tobak för 30 år sedan hade han nog svårt att tro att det skulle mynna ut i en storslagen torgfest. Men nu är det dags, mycket tack vare frun Annica som själv tillbringat 27 år i butiken.

– Jag hintade om att vi borde ha ett jubileum, och då satte hon fart. Hon har gjort det mesta, säger Lelle.

– Vi har så mycket trogna kunder som ger oss härlig feedback så vi måste ge något tillbaka, fyller Annica i.

Festligheterna äger rum den 14 september klockan 11–14 på torget utanför Sköndals spel & tobak, och beskrivs av Annica som "en glädjens dag oavsett om man gillar Bajen eller inte". Men nog kan ändå Hammarbyfansen få sitt lystmäte särskilt tillgodosett.

Utöver inslag som hoppborg, gratis kulglass och ansiktsmålning blir det autografsignering med fotbollsspelarna David Fällman och Mats Solheim. Dessutom kan man buda på en Bajentröja med autografer från hela laget. I skrivande stund har tre bud lagts på tröjan.

– Just nu är den uppe på 6 000, och killen som lagt det högsta budet är inte ens Hammarbyare utan AIK:are. Vad jag vet så tänker han inte elda upp den utan kanske ge den till en släkting, säger Lelle.

Pengarna för tröjan går oavkortat till Barncancerfonden, som vid det här laget är vana vid att få bidrag från Lelle och Annica. I kassan står en insamlingsbössa, och butiken har samlat in pengar till organisationen sedan 1990-talet.

Enligt Annica väcktes engagemanget när hon fick sitt första barn.

– Ingens barn ska få cancer, säger hon.

Samtidigt driver du en tobaksbutik?

– Jag är först och främst mamma, sedan tobakshandlare, och brukar säga till unga att ”jag vill inte att ni röker”. Det är jättejobbigt att sälja cigaretter till unga.

I dag har Annica och Lelle två döttrar och två söner, varav de sistnämnda också jobbar i butiken. Dagen till ära är även barnbarnet Loui, två år, i butiken, festande på en Bamseglass.

– Det är verkligen ett familjeföretag, säger Annica.

Men hur många generationer kommer spelbutiken i Sköndal att överleva? Inte många till, om man frågar makarna Landberg. Ett stenkast bort växer en stor handelsplats fram, ett hot mot småbutikerna i Sköndals centrum.

Desto större anledning att vara på plats den 14 september, alltså.

– Syftet med 30-årsjubileet är att ha kul. Det kanske inte blir något 40-årsjubileum, säger Lelle.

Så är dina grannar – enligt söksajten

Nyheter Stereotyp eller sanning? Söderortsbor tycker till om populära tjänsten Pensionärer, barnfamiljer eller "urbana singelhushåll"? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt...lördag 25/1 8:00

M-toppens svar efter kritik mot vapenmässa

Nyheter König Jerlmyr utesluter inte nytt arrangemang i Älvsjömässan En internationell vapenmässa i Älvsjö väckte hård kritik mot stadens policy för uthyrning av kommunala fastigheter. Nu svarar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).fredag 24/1 7:00