Game on. En glad grupp försökskaniner provkör det nya spelet om Flaten. I mitten längst bak står lekledaren David Finnigan, en australisk teaterkonsult. Hittills har spelet kostat 500 000 kr, som kommer från Allmänna arvsfonden. Foto: Ylva Bergman

Spelet som ska göra Flaten bäst

Naturskola, musikal, arbete med skolbarn och nyanlända: Miljöverkstan kämpar hårt för att göra sitt högkvarter Flaten till framtidens främsta reservat. Senast i raden är Flatenspelet – utformat av en grupp australiska teaterkonsulter.

  • Publicerad 09:46, 8 nov 2016

Naturrace. Ska cyklar prioriteras i reservatet? Det är en nöt att knäcka för spelarna. Foto: Ylva Bergman

Från istiden, via badboomen i mitten av 1900-talet, till dagens bedagade charm. I ett utkylt rum på Flatenbadet trängs en grupp vuxna kring en stor, hemmasnickrad spelplan. Arbetsnamnet på spelet är Democratic nature – ”demokratisk natur” – och prototypen innehåller, förutom den rena historielektionen i naturreservatets evolution, en rad actionmoment. Som att hjälpa en nötskrika i papier-maché att flyga, och en fejkad skalbagge att krypa över en bräda. Allt sker på tid.

– Det här ska hjälpa oss att förstå vad som finns i Flaten och vad som ska komma, förklarar den australiske lekledare David Finnigan, samtidigt som två tjänstemän med hjälp av pinnar får ”nötskrikan” att flyga över ”vattnet”.

Jobbar med forskare

Han tillhör Boho interactive, ett teatersällskap från Canberra. De jobbar tillsammans med forskare och universitet för ”att sprida förståelsen för vetenskap” och tar jobb från både den offentliga och privata sektorn. I Sverige är de på uppdrag av föreningen Miljöverkstan som vill ta fram ett pedagogiskt verktyg för att folk ska lära sig hållbar utveckling.

Och vilka är då "folk", de som ska spela det demokratiska naturspelet? Miljöverkstans mål är att ta hit politiker så att de kan lära sig fatta Flaten. Även skolungdomar, organisationer, tjänstemän och, tja, allmänheten, är målgrupper.

Kommer kosta totalt en miljon kr

"Alla behöver lära sig om hållbarhet", säger Anna Emmelin, projektledare. Hittills har spelet kostat 500 000 kr, som kommer från Allmänna arvsfonden. Miljöverkstan ska nu ansöka om ytterligare 500 000 kr för att utbilda spelledare och styra upp ett samarbete med skolor.

– Det här är tredje testrundan. Visst verkar det lite barnsligt just nu, det är ett enkelt spel. Men det är diskussionen efter som ger något. Experimentet är att testa olika sätt att styra Flaten, säger David Finnigan, vars nästa uppdrag handlar om att göra ett spel i Singapore om naturkatastrofer.

Spelet fortsätter och testgruppen får ta ställning till vad de tycker är viktigast för naturområdet. Det gäller att samarbeta och på 30 sekunder resonera sig fram till om det ska satsas på popularitet, undervisning, tillgänglighet, eller ekologiska värden. Till exempel. ”Det handlar om vilken framtid vi vill skapa för Flaten”, säger David Finnigan.

Gillar enkelheten

En som imponeras av spelet är Inger Bogne på Skarpnäcks förvaltning.

– Riktigt roligt! Det ger ett nytt sätt att tänka och att samverka på ett lekfullt sätt. Om du spelar med olika grupper och olika generationer kan det verkligen ge nya infallsvinklar, säger Inger Bogne.

Och Håkan Jansson, utbildningsförvaltningen, men där i egenskap av privatperson, diggar att spelet är konkret och enkelt.

– Men i den slutgiltiga versionen tycker jag att de ska tydliggöra intressekonflikterna och de olika behov som finns i en stad. Speciellt när staden kryper allt närmare naturreservatet och krafter trycker på för att bygga hus här, säger Håkan Jansson under det obligatoriska svenska fikat som följer på spelrundan.

Den slutgiltiga versionen av Democratic nature beräknas vara klar till nästa sommar. Då är det speldags för alla.

Miljöverkstan i Flaten

På gång:

Spelet Democratic nature, klart till sommaren.

Hållbarhetsfestival i augusti 2017.

Ny naturskola, kanske redan nästa år.

Arbete med nyanlända flyktingar som får lära sig saker om reservatet.

”Pengar har inget efternamn”, en utställning om pengar och cirkulär ekonomi.

Business as usual

De senaste tre åren har föreningen tagit ut 3-500 barn i månaden till reservatet för att lära dem saker.

Avklarat

Efter ett och ett halvt års jobb spelades ”Flatenmusikalen” förra månaden. Tre föreställningar för utsålda hus.

Visa merVisa mindre

Titta vi flyger. Stabilt samarbete ska ta en fejkad nötskrika över det lika fejkade vattnet. Foto: Ylva Bergman