Nästa år firas våren traditionsenligt in vid Gläntan i Spånga. Foto: Privat

Spikat: Valborgsfirandet tillbaka till Gläntan nästa år

Det årliga valborgsfirandet i Gläntan i Spånga ställdes in i våras. För få ville hjälpa till. Men nu är det klart att firandet blir av 2020 – eftersom två föreningar slår sig ihop och håller i evenemanget.

  • Publicerad 11:50, 20 dec 2019

Runt 3000 besökare brukar varje år fira valborg i Gläntan i Spånga med brasa, körsång och försäljning av mat, dryck, lotter och annat.

Men när arrangören, Solhems villaägareförening, i våras efterlyste 15-20 vuxna som kunde hjälpa till och hålla koll under kvällen var det nästan ingen som ställde upp. Och evenemanget ställdes in.

Därför blir det ingen majbrasa vid Gläntan

– Vi kommer att ge valborgsfirandet ett försök igen nästa år. Vi hoppas på en helt annan respons när folk ser vad de går miste om, sa Pernilla van der Capellen, ordförande i villaägareföreningen, då.

Och nu finns en annan lösning på plats.

Föreningar samarbetar

Villaägareföreningen slår sig ihop med Spånga basket och håller i evenemanget den 30 april 2020.

– Spånga basket kommer in och ställer upp med folk. Vi gör det här tillsammans nu ett år och utvärderar sen. Tanken är att basketklubben ska ta över mer och mer av firandet framöver, säger Pernilla van der Capellen.

Tidigare år har villaägarna hyrt fotbollsklubben Spånga IS lokal vid Gläntan och haft kafé där samt hållit öppet för besökare som velat använda toaletterna.

Men i år kan det bli en annan lösning i stället.

– Hyran för lokalen är 10 000 kronor och det tas från de pengar som lagen får ihop på sin försäljning av sockervadd, lotter och annat. Det tas alltså från pengar som ska gå till barnens verksamhet så vi tittar nu på andra alternativ, säger Pernilla van der Capellen.

För Spånga basket finns det flera skäl till att klubben engagerar sig i valborgsfirandet.

– Vi vill vara en positiv kraft i Spånga. Vi har många lag och många föräldrar som kan ställa upp. Samtidigt gynnar det lagkassorna. Men framför allt är valborg en kväll då ungdomar ofta driver runt ute, då är det bättre att vi samlar dem i Gläntan. Det är ett evenemang som hela familjen kan engagera sig i, säger Marc Möller, klubbchef.

Årets valborg vid Gläntan hotat: "Fler måste hjälpa till"

Stockholm Direkt