Spjutkastarens väg till Sundbyberg

Spjutstatyn i Sundbyberg skulle egentligen ha stått vid Stockholms stadion. Men en felaktig benställning gav statyn ett helt annat öde.

  • Publicerad 07:39, 25 sep 2017

Spjutstatyn kom till Sundbyberg 1940. Den skapades av Carl Fagerberg som själv var bosatt i Lilla Alby. Ursprungligen skulle den ha stått på Stockholms stadion tillsammans med Fagerbergs skulpturer Kulstötaren och Stafettlöparna från 1937. Men statyn bedömdes ha felaktig benställning och spjutfattning och Carl Fagerberg skänkte då spjutkastaren till Sundbybergs stad.

– Under den korta tid som jag har jobbat här, så har jag märkt att den här skulpturen har väckt respons på många sätt och vis. Den är väldigt omtyckt i samhället, säger Janine Seldenthuis, konstansvarig på Sundbybergs stad.

Enligt boken ”Alla tiders Sundbyberg” är det här inte det enda konstverket Carl Fagerberg har lämnat efter sig i kommunen. Han har också skapat Klockspelaren vid korsningen Järnvägsgatan/Stationsgatan, skulpturen Den lyckliga familjen (även kallad Familjelycka) som är en del av fontänen Industribrunnen på Sundbybergs torg och A.P. Löfströms byst vid Vegagatan/Esplanaden.

– Det är en konstnär som har bott här och har skapat flera konstverk, säger Janine Seldenthuis.

Men tillbaka till spjutkastaren. Det finns många som har ett förhållande till statyn och en av dem är Kjell Jonsson som hävdar att hans morbror stod modell för statyn.

– Min mamma fyllde år och då kom han in och snackade om den här statyn. Jag har hört det från andra håll också och det var 25 år sedan som jag minns att jag hörde det första gången, säger Kjell Jonsson som idag är 72 år.

Morbrorn hette Allan Hellman, var född 1911 och var själv en framgångsrik friidrottare. Han var enligt uppgift landslagsman i kulstötning, men ska alltså ha fått gestalta en spjutkastare när statyn gjordes.

Tycker du att statyn är lik din morbror?

– Det är den faktiskt. Ansiktet är ganska likt. Jag tror att han till och med har varit fotomodell, säger Kjell Jonsson.

Kjell är uppvuxen i Ursvik och bor idag i Viksjö i Järfälla. Han har passerat statyn många gånger och det har lett till en del tankar på morbrorn. Kjell beskriver Allan som en sökande person.

– Han var en spelevink. Han hade mycket projekt och var en sökande person. Han sökte efter lyckan, säger Kjell.

Kjell berättar att Allan bodde på Tulegatan under en tid och då passerade statyn flera gånger.

– Han hade sin familj här.

Det är inte alla som kan säga att de har en släkting som står som känd staty i en kommun. Liksom många som antingen bor eller har bott i Sundbyberg, så uppskattar Kjell statyn.

– Det är lite av en symbol för Sumpan som jag upplever det. Det är fint med entré in mot idrottsplatsen, säger Kjell.

En mindre kopia av Spjutkastaren finns idag vid Stockholms stadion.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00