Kontrast. Nästan inga kunder äntrar butikerna från övre planet. Foto: Sacharias Källdén

Spöklikt i Gallerian efter påkostad renovering

Gallerians nysatsning går långsammare än väntat och fortfarande ekar många lokaler tomma. Men nu lovar fastighetsägaren att de totalrenoverade utrymmena ska fyllas med liv.

  • Publicerad 15:07, 8 nov 2019

"Nu går vi in i slutspurten av den här fantastiska förvandlingen av Gallerian."

Orden uttalades av Henriette Johansson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter då vi intervjuade henne för ganska exakt ett år sedan med anledning av den omfattande och påkostade renoveringen av Gallerian på Hamngatan.

Totalt väntas AMF Fastigheter investera fem miljarder kronor i köpcentret och de omkringliggande kvarteren.

Men vad har egentligen hänt sedan uttalandet för ett år sedan? Vi fick ett mejl från en läsare som beskriver hur det andra våningsplanet närmast är spöklikt. "Ett helt våningsplan står dött där lokalerna inte ens är färdigställda."

Ett påstående som bekräftas då vi själva besöker platsen.

Anders Bergström, är pensionär men kör buss två dagar i veckan och brukar gå till Gallerian mellan passen. "Sedan ungefär sex år tillbaka tar jag ofta en fika här på Edelweiss. De har gott kaffe och jag brukar alltid sitta vid just det här bordet faktiskt. Jag tar en kaffe och läser Sportbladet. Framåt lunch är det fullt på matställena. Men det var nog mer drag förr i tiden." Foto: Sacharias Källdén

Linus Jonsson, arbetar på Le Labo, ett av märkena som finns representerade i Kicks flaggskepp i Gallerian. ”Vi öppnade 15 november 2018. Det har varit en seg start men nu börjar det långsamt bli bättre. Även om vi fortfarande har kunder som kommer in och säger att de inte visste att vi fanns här.” Foto: Sacharias Källdén

Men enligt centrumchefen Cecilia Åkesson hos fastighetsägaren AMF finns det absolut ingen anledning till oro.

– Vår ambition har varit att fylla de nya delarna av Gallerian successivt under 2019, vilket har gått enligt plan. Det är viktigt för oss att det blir rätt aktörer, snarare än att det går fort. Vi kommer så småningom att se ett övre plan med mer upplevelser, träning, umgänge och mat, skriver hon i ett mejl där hon också förklarar att det finns ett fortsatt stort intresse för att etablera sig i Gallerian.

– Bara under hösten kommer vi att välkomna 11 nya koncept.

Som exempel nämner Cecilia Åkesson att Victoria’s Secret (öppnade under fredagen) och JD Sports (öppnar 7 december) väljer att öppna sina flaggskeppsbutiker här. Tidigare i veckan offentliggjordes även att danska lågpriskedjan Normal öppnar sin nionde Stockholmsbutik i Gallerian, med öppning den 22 november.

Adrian Cruz, 24 år från Tyresö: ”Jag och mina kompisar brukar shoppa i Gallerian, men vi är aldrig på övervåningen. River Island fanns här förut men den försvann, tyvärr. Jag vet inte vad som skulle locka folk till övervåningen men godis kanske? Eller något matställe?” Foto: Sacharias Källdén

Kicks flaggskeppsbutik, den största i Norden, lockar kunder från gatuplan, men en våning upp är det inte många som passerar. Foto: Sacharias Källdén

Samtidigt som det planeras för nya butiker finns det även en ambition att utveckla Gallerian från traditionell handelsplats till mötesplats. Ett exempel är den tusen kvadratmeter stora skejtparken PUSH som invigs redan på onsdag och beskrivs som just en mötesplats där besökare ska åka skejtboard, uppleva konst och musik, lyssna på föreläsningar och träffa varumärken.

Men enligt Cecilia Åkesson är inte förvandlingen från handels- till mötesplats en reaktion på den så kallade butiksdöden, ett ord som nämns mer frekvent i takt med att näthandeln knycker procentandelar från fysiska butiker.

– Det handlar snarare om att vi utvecklar Gallerian löpande för att svara mot samtiden och omvandlingen av handeln. Digitalisering och kunders ändrade beteende öppnar upp för nya typer av samarbeten och satsningar.

Skejtparken ska bara vara på platsen i 300 dagar, vad händer sedan?

– Skejtparken kommer fylla en väldigt attraktiv yta i Gallerian i väntan på en spännande etablering som vi hoppas kunna berätta mer om inom kort, säger Cecilia Åkesson.