Enligt ett förslag till idrottsnämnden får föreningen Kista AIF pengar för att hålla i spontanfotboll på fredag- och lördagskvällar i fotbollshallen på Spånga IP och i Ärvingehallen i Kista. Foto: Mikael Andersson

Spontanfotbollen i Järva kan rulla på i vinter

När Djurgården drog sig ur spontanfotbollen i Järva i vintras var det osäkert om verksamheten skulle kunna fortsätta. Men i veckan väntas idrottsnämnden klubba finansieringen för att hålla igång på helgkvällar i Ärvingehallen och Spångahallen hela vintern.

  • Publicerad 16:25, 28 okt 2019

När Djurgården drog sig ur spontanfotbollen på Spånga IP och i Ärvingehallen i januari så höll föreningen KIsta AIF igång verksamheten. De fick ha kvar halltiden med nolltaxa men ledarna ställde upp gratis för att man skulle kunna fortsätta ha öppet.

Hur det skulle bli framöver var högst oklart.

Osäker framtid för spontanfotbollen på Spånga IP

Men nu på torsdag väntas idrottsnämnden klubba finansiering till Kista AIF för spontanfotboll på helgkvällar fram till och med slutet av mars 2020.

– Vi är redan igång, det känns riktigt bra faktsikt, säger Said Ali, ordförande i Kista AIF.

Samarbetar med stiftelse

I förslaget till beslut som politikerna ska ta ställning till lyfts att Kista AIF sedan i våras har ett samarbete med Goodsport foundation, en icke vinstdirvande stiftelse.

I summan på drygt 700 000 kronor ingår kostnader för att samtliga ledare, de flesta unga Järvabor, utbildas av Goodsport. Resten ska täcka ledarnas timlöner.

– En del andra föreningar har reagerat på att vi får mycket pengar men inget av detta går till vår egen föreningsverksamhet, säger Said Ali.

Kista AIF är inte den enda föreningen som driver spontanfotboll i Järva. Bland annat har Järva kultur- och idrottsförening haft fotboll i Tenstahallen i fem år.

Flera aktörer

I samband med att det stod klart att Kista AIF skulle köra på Spånga IP och i Ärvinge, fick Järva kultur- och idrottsförening besked att de inte skulle få ha kvar sin halltid.

– Jag tycker att det är positivt att Kista AIF beviljas stöd, de har bra verksamhet. Men det har vi också, vi har 70-80 ungdomar mellan 13 och 19 år hos oss varje lördag i Tenstahallen, säger Abdigani Omar, ordförande i Järva kultur- och idrottsförening.

Han skickade ett brev till idrottsförvaltningen och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning där han starkt kritiserade att hans förening exkluderats när staden nu vill organisera spontanfotbollen.

Får fortsätta

Efter det har staden backat och föreningen fått besked att de får fortsätta i Tenstahallen.

– Vi är glada och tacksamma att vi får vara kvar, men det är orättvist att vi inte får samma stöd så att våra ledare kan få betalt. Vi gör allt helt ideellt, säger Abdigani Omar.

Hur spontanfotbollen i området ska organiseras efter den här säsongen är ännu inte bestämt. Enligt stadsdelsdirektören i Spånga-Tensta, Fredrik Jurdell, finns en diskussion om vilken förvaltning som bör ha huvudansvaret: stadsdelarna eller som idag, idrottsförvaltningen.

– Vi har inget idrottsuppdrag men vi har ett uppdrag att organisera fritidsverksamhet. Om det här närmar sig vårt uppdrag kan vi behöva ta mer ansvar, det beror på hur man definierar verksamheten, säger han.

Då kan du spontanspela

Fotbollshallen Spånga IP
Fredagar klockan 21-00 för åldern 16-20 år.
Lördagar klockan 19-23 för åldern 6-16 år.

Ärvingehallen, Kista
Lördagar klockan 19-23 för äldern 13-17 år.
Söndagar klockan 19-21 för åldern 13-16 år och klockan 21-23 för åldern 17-20 år.

Tenstahallen
Lördagar klockan 19-21 för åldern 13-15 år. Klockan 21-23 för åldern 16-19 år.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt