Foto: Fredrik Gustafsson

Sportchefen svarar: Så finansierades spelarlönerna

Fannas har sparkat sportchefen Benjamin Tanovic. Nu talar han själv ut om de läckta spelarkontrakten, sitt eget kontrakt med klubben, och hur spelarlönerna finansierats. – Vi skulle köra på och gå mot Division 1, säger Benjamin Tanovic.

  • Publicerad 10:26, 12 maj 2020

– Styrelsen har inte varit öppna med vad vi haft för planer för A-laget. De har hemlighållit det. Då är det klart att folk i föreningen blir upprörda, säger Benjamin Tanovic.

Vad hade ni för planer?

– Mitt avtal skrevs med den förre ordföranden. Det avtalet skrev vi 2019. Vi skulle köra på och gå mot Division 1. Men sen hoppade delar av styrelsen av. Men styrelsen som kom efter det kände till mitt kontrakt, säger han.

I de kontrakt vi kommit över som rör ersättningar till spelare handlar det om löner på flera hundra tusen kronor. Hur mycket pengar rör det sig om egentligen?

– Det finns 23 spelaravtal, säger Benjamin Tanovic och tillägger:

– Men långt ifrån alla är i samma klass som de kontrakt du har sett. De allra flesta kontrakten är skrivna på ett eller några tusen, och att de ska få hjälp med fotbollsskor och träningskläder. Hur mycket pengar det handlar om vill jag inte berätta.

Varifrån kommer pengarna?

– Fanna har inte betalat en enda krona. Ersättningarna har jag löst genom sponsorer. Jag har varit en av sponsorerna, men inte till alla. Men styrelsen har inte kommunicerat ut att det gått till på det sättet, säger Tanovic.

Hur har spelarna redovisat pengarna de fått?

– Det vill jag inte prata om.

Men även du måste vetat att sådana här avtal som innebär tredje-parts-ägande inte får ingås?

– Jag hade inte koll på det där när avtalet skrevs, säger Benjamin och tillägger:

– Jag vill inte hålla på med någon smutskastning. Jag har frågat styrelsen flera gånger om vad som egentligen gäller i mitt kontrakt, men har inte fått några svar.

Enligt den förre sportchefen har det på senare tid funnits planer på knoppa av Division 2-laget från föreningen och istället göra elitverksamheten till ett aktiebolag.

– Vi har försökt att gå isär ett tag. Vi har velat starta en ny förening och ta dit division-2-laget. Men vi har fått avslag två gånger från förbundet.

Inga giltiga spelarkontrakt

Både Benjamin Tanovic och styrelsens ordförande Andreas Hammar säger att det inte skett några spelarförsäljningar under kontraktstiden.

Således har varken sportchefen eller Fanna BK fått någon köpeskilling att ta del av. En förklaring till det är att det inte funnits några giltiga spelarkontrakt enligt styrelsen.

Spelarkontrakten har Benjamin skrivit under, och han har inte firmateckningsrätt enligt styrelsen.

– Vårt förslag (A-laget) var att budgetera 450 000 kronor för spelarlöner i år. Men det förslaget togs bort av styrelsen inför årsmötet, säger Tanovic.

Du har precis fått sparken, vad tänker du göra nu?

– Jag har fått lite erbjudanden utomlands.

Så du tänker lämna landet?

– Nej, jag vet inte hur jag ska göra. Jag har fått några förslag, men jag har inte bestämt mig än.

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53