Sportfest på fyra hjul rullar hela sommaren

Nej, det är inte en extra färgglad glassbil ni sett på Norsborgs gator de senaste dagarna. Det är Sports Truck – en hel ungdomsfestival som åker runt på fyra hjul.

  • Publicerad 10:54, 29 jun 2018

Det är full rulle under andra veckan av Sports Truck, sportfestivalen som åker runt på fyra hjul. Den färgglada lastbilen kör runt Hallunda och Norsborg hela sommaren och denna vecka har den parkerat utanför musikhuset i Norsborg.

Inuti lastbilen får en hel ungdomsfestival plats. Det ramlar ut aktiviteter som pingis, vattenlek och brädspel för områdets barn och unga.

– Det är en mobil fritidsgård. Vi köpte en husvagn, pimpade den och lastade på med massa aktiviteter och underhållning för kidsen, säger Nisrin Himdi, 24 år och arbets­ledare på Sports Truck.

”Vi kan ta aktiviteter direkt till barnens bakgård. Det sätter spår”, säger Simon Berhane om Sport Trucks nytänkande koncept. Foto: Claudio Britos

Simon Berhane, 20 år och även han arbetsledare, förklarar varför Sports Truck är så uppfriskande i hans ögon.

– Vi brukade åka in till Fryshuset i Liljeholmen på somrarna när jag var liten för att spela basket. Att vi nu istället kan ta basketen och andra aktiviteter direkt till barnens bakgård, det sätter spår, säger Simon Berhane.

I lastbilen som kör runt får en hel festival plats. Pingis är bara en av alla aktiviteter som barnen kan kan ha roligt med. Foto: Claudio Britos

Får testa på sporter

Förhoppningen är att aktiviteterna Sports Truck bjuder på väcker nya intressen hos besökarna som de sedan håller fast vid.

– Testar du en sport här kanske du gillar den och vill fortsätta med den även efter att festivalen avslutats. Då hänvisar vi vidare till föreningar och klubbar i området, man kan fråga oss som jobbar här så hjälper vi till, säger 17-åriga Aylin Örs från Alby.

"Det är kul att få göra något för området" säger 17-åriga Aylin Örs från Alby, en av kommunens 20 sommarjobbare som arbetar på Sports Truck. Foto: Claudio Britos

Aylin är en av alla 20 kommunala feriejobbare som får maskineriet att rulla i sommar. Frågar du henne har hon bland dem bättre sommarjobben.

– Det är kul att göra något för området. Barnen är vår framtid och det är extra roligt att jobba på hemmaplan, säger Aylin Örs.

Det gäller att fokusera extra om man vill leka plockepinn på Sports Truck. Foto: Claudio Britos

Stärker självkänslan

Någon mer som gläds av att lastbilen åker runt på hemmaplan är Nisrin Himdi. Hon berättar att det fortfarande finns folk som tror det bara är elände och skit i orten, trots att det är rikt med aktiviteter som Sports Truck i orten.

– Såna här grejer stärker självkänslan för oss som bor här. Det är något man kan trycka i någons ansikte när man får höra att det inte kan vara så bra att bo i Botkyrka, säger Nisrin Himdi.

”Det här är för oss som bor här” säger arbetsledaren Nisrin Himdi. Foto: Claudio Britos

Men i slutändan är Nisrin lite trött på snacket om att det goda som händer i orten inte alltid uppmärksammas av utomstående.

– Det behövs inte någon utifrån som står och applåderar. Vi klarar oss, det här är till för oss som bor här, säger Nisrin Himdi.

Bara början

Förutom att festivalen ger många barn en rolig sysselsättning
på sommaren kan det även vara ett väldigt roligt första jobb
för en sommarjobbare.

Sports Truck är den första riktiga arbetsplatsen för många av de 20 kommunala sommarjobbarna. Foto: Claudio Britos

– Sommarjobbarna har roliga uppgifter på ytan men samtidigt så är det ett viktigt jobb. För många är det deras första jobb och vi hjälper dem förbereda sig inför framtiden, säger Nisrin Himdi.

Arbetsledarna tror att konceptet kan utvecklas vidare och bli ännu större efter debutåret.

– Vi börjar så här sen får vi se. Titta på 127-festivalen. De började med en enda basketkorg och en boll på torget i Skärholmen. Idag har det vuxit till en gigantisk festival som håller på hela sommaren, säger Simon Berhane.

Sportlastbilen rullar i sommar

”Sports Truck” är ett nytt koncept för sommaren framtaget av föreningen Spear IF i samarbete med Mötes­platsen unga vuxna Norsborg/Hallunda. Det är öppet mellan 12–16, och är gratis.

2–6 juli: Brunna IP.

9–13 juli: Kärsby IP.

16–20 juli: Brunna IP.

Sommaraktiviteter på Södra Sidan

Sommaren är fullspäckad med aktiviteter för södra sidans barn och ungdomar. Vi listar några av dem och alla är helt gratis.

Balrog Summer Camp 2018

Vad: Chans att prova på olika aktiviteter som innebandy, bad och simning.

När: Varje tisdag fram till den 14 augusti i Botkyrkahallen i Norsborg.

Pyssel på Tullinge bibliotek

Vad: Färglägg schabloner, gör egna pins, måleri och mycket mer.

När: Varje tisdag fram till 14 augusti i Tullinge bibliotek.

Mitt 127 Festivalen

Vad: Sex veckor lång festival med bollsporter, dansbattle, e-sport, pyssel, ponyridning och mycket mer.

När: Vecka 28: Vårberg, Vecka 29: Sätradalsparken. Vecka 30-31: Skärholmstorget

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.