Foto: Sara Ringström

Första mötet. I början av maj möttes deltagarna i Odla vänskap för att låta växter...

...och målade stenar sätta färg på en innergård i Vårby. Foto: Sara Ringström

Torrt. Trots den kalla och torra våren grönskar det i södra sidans trädgårdar.

Språk och vänskap växer i södra sidans trädgårdar

Leta ätbara växter, prata allemansrätt under löprundan eller bind en midsommarkrans. Studiecirkeln Odla vänskap i Vårby gård ska få nya och gamla svenskar ska mötas kring intresset för naturen.

  • Publicerad 14:31, 19 maj 2017

– Varje växt behöver vatten och sol. Varje vänskap behöver kärlek och fika, säger Sadzida Vrana och skrattar.

Hon har tillsammans med Karin Eriksson startat en ny studiecirkel på ABF i Vårby gård. Tanken är att cirkeln ska ses en gång i veckan för att göra olika aktiviteter som har med naturen att göra, med hopp om att bygga nya vänskaper över nationsgränser.

– Eftersom naturen är en viktig del av den svenska kulturen kan det vara kul att få dela det med personer som kommer från andra kulturer. Så hoppas vi att de ska kunna öva lite svenska, säger Karin Eriksson.

– Det kan också vara bra för de som kommit nyligen till Sverige och tänker mycket på uppehållstillstånd att känna att de har vänner här, säger Sadzida Vrana som själv kom till Sverige från Bosnien för nio månader sedan.

Vänner. Karin Eriksson och Sadzida Vrana vill att fler, likt dem, ska mötas över nationsgränser på ABF i Vårby gård. Därför har de startat studiecirkeln Odla vänskap. Foto: Sara Ringström

Studiecirkel. De letar ätbara saker, binder midsommarkransar, tränar crosstraining, provar på fågelskådning. Bland annat. Foto: Sara Ringström

Ville skapa fler platser

Sadzida Vrana och Karin Eriksson träffades när de sjöng i kör tillsammans i Vårby gård. Båda hade intresse för miljöfrågor och ville skapa fler platser där nya och gamla svenskar kunde mötas. Så såddes idén till Odla vänskap.

Hittills har de haft tre träffar. En då de odlade på en innergård i Vårby gård, en då de plockade nässlor i skogen och en då de joggade och pratade om allemansrätten.

– Det var jätteroligt. Jag lärde mig många olika saker, men viktigast för mig är att prata svenska och träffa människor, säger Abdul Sattar, en av deltagarna.

Kommande onsdagar planerar de att bland annat binda midsommarkransar, träna crosstraining och prova på fågelskådning.

– Alla är välkomna och aktiviteterna är gratis, säger Karin Eriksson.

Två tunnelbanestopp därifrån, på andra sidan vattnet i Alby, har Boodla och Röda korset börjat kursen Odla svenska för andra säsongen.

Delar lott. ”Wow. Vad heter den? Mynta!”, säger Marcella Dahna som odlar åt sina grannar i sin kolonilott i Alby och tillsammans med de andra deltagarna i kursen Odla svenska i Gula villans trädgård.

– När man odlar måste man kommunicera, otvunget. Det är inte som på SFI där man kanske får en stencil, utan man pratar utan att man ens märker det. Det blir mindre genant och stelt, säger Agnes Fischer, en av Boodlas grundare.

Två gånger i veckan

Hon ser med lättnad på tunnan under en av Gulla villans stuprännor. Dagens regn har fått vattnet att rinna över.

– Äntligen! Jag har aldrig varit med om att det varit så torrt.

Vädret har inte varit på odlarnas sida i år. Men det har inte hindrat deltagarna i Odla svenska. Två gånger i veckan ses de i trädgården för att plantera och prata svenska.

– När jag planterar något måste jag säga vad det heter, säger Marcella Dahna, en av deltagarna.

Hon började odla när hon flyttade till Alby från Libanon för 17 år sedan. Då kunde hon inget om odling, men grannarna lärde henne. Idag har hon ansvar för flera av deras kolonilotter. Där har hon planterat omkring 200 växter.

– De äter, jag planterar.

Ryggen vill inte, men hjärtat vill, förklarar hon. Därför är hon på sin kolonilott två, tre timmar nästan varje dag.

– Marken drar mig till henne. Jag blir jätteglad när jag odlar.

Nu hoppas hon att solen ska komma och ge energi åt en av hennes favoritväxter - jordgubbarna.

– Då blir de starka, säger hon.

Tanken är att Boodlas trädgård ska vara en social mötesplats. Öppen för alla.

När stadsplanerare ska skapa mötesplatser sätter de ut bänkar på torg, men det blir passivt, menar Agnes Fischer.

– Genom odling måste man prata med varandra. Det är det som gör att man möts.

Öppen trädgård. ”Alla som gillar att odla eller tror sig gilla att odla - både de som vill lära sig svenska och de som vill bjuda på sin svenska - är välkomna”, säger Agnes Fischer, Boodlas grundare.

Odla med andra

Odla vänskap

Studiecirkel med syfte att umgås, vara ute i naturen, prata svenska och lära om miljöfrågor. Onsdagar kl 18.00 på ABF i Vårby gård. Gratis. Anmäl dig via Facebook-sidan Odla vänskap!

Odla svenska

Kurs där odlingsintresserade från andra delar av världen lär sig om svenska odlingsförhållanden och det svenska språket. Tisdagar kl 18.00 och onsdagar kl 10.30 i Gula Villan i Alby. Gratis. Anmäl dig till: carina@boodla.se!

Fryser? Täck med fiberduk eller vanliga filtar och handdukar, eller stjälp en hink över plantan, så klarar plantorna nattkölden. Foto: Sara Ringström

Då kan du ta ut dina plantor

Huddinge Botkyrka Trädgårdssällskap tipsar om vad som kan göras trädgården i maj efter en kall vår på södra sidan:

Dina frösådda sommarblommor och grönsaksplantor som du dragit upp inomhus mår bäst av att förbli inomhus ett tag till om du inte har växthus med värmefläkt att ställa dem i. Runt 6 juni brukar man räkna med att risken för nattfrost är förbi här i Huddinge och Botkyrka. Då kan du plantera ut dina förodlade plantor.

Växter som skall flytta ut från att ha dragits upp inomhus behöver ”avhärdas”. Ett konstigt ord som betyder att de ska vänja sig vid uteklimatet. Det är sol och vind förutom frost som kan ställa till stora skador. När dina växter får komma ut så ställer du dem vindskyddat i skuggan, gärna täckta med fiberduk. Efter fyra-sju dagar kan du se att stjälkarna och bladen blivit kraftigare och mörkare gröna.

Handelsträdgårdar och torghandel lockar med prunkande sommarblommor så här års. De tål inte frost! Om du trots detta planterar ut dem i rabatterna så kan du täcka med fiberduk eller vanliga filtar och handdukar, eller stjälpa en hink över plantan. På så sätt kan de klara tillfällig nattfrost. Om temperaturen faller till flera minusgrader förstörs växten. Smartast är att låta dem stå kvar i kruka så att de kan lyftas in i tid om nattfrost hotar.

Mer information finns på föreningens hemsida www.hu-bo-tradgard.org.

Gå på växtloppis

Tisdag den 6 juni Växtloppis

Tid: Mellan klokan 13.00 och 15.00

Plats: Café Nytorp vid Källbrinks IP

Arrangör: Huddinge Botkyrka Trädgårdssällskap 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.