FORUM. Språkkafét är att sätt att skapa ett separatistiskt rum för kvinnor. Foto: Pauline Cederblad

Språkkafé ska låta kvinnor ta plats

På Eductus Sollentuna har ett nytt jämställdhetsprojekt snabbt blivit populärt. En gång i veckan träffas utbildningens kvinnliga elever och pratar om livet och hur det är att vara kvinna i Sverige samtidigt som de övar på språket.

  • Publicerad 16:38, 11 mar 2019

Det är extra viktigt eftersom många av de här kvinnorna kommer från patriarkala kulturer.

– I mitt hemland jobbar mannen och kvinnan sköter bara hemmet. I Sverige är det mycket bättre. Kvinnor har helt andra möjligheter, konstaterar Rama Jabi.

Flera av kvinnorna runt henne nickar medhållande.

En annan berättar att hon ibland säger till sin man att "ikväll får han minsann ordna middagen" och går därifrån. De andra kvinnorna skrattar och applåderar när de hör henne berätta.

Temat för dagens träff är jämställdhet, med anledning av den internationella kvinnodagen. Kvinnorna sitter i en cirkel och delar med sig av egna erfarenheter, tankar om könsroller och traditioner. Om hur kvinnors och mäns möjlighet att förverkliga sig själva skiljer sig åt mycket runt om i världen. Och hur den internationella kvinnodagen uppmärksammas på olika sätt. I Ryssland är till exempel dagen en anledning till att ordna stora fester och kvinnor får gåvor i form av smycken och blommor, berättar en av kvinnorna.

SFI. Träffarna är öppna för alla kvinnliga elever varje vecka. Foto: Pauline Cederblad

Träffas varje vecka

Samtalsgruppen, som är ett slags språkkafé, startades som ett jämställdhetsprojekt med syftet att skapa ett eget forum för de kvinnliga SFI-eleverna på Eductus. Sedan en månad tillbaka träffas de som vill varje vecka utanför lektionstid för att samtala om olika områden i livet. Och varje vecka har deltagarna blivit fler.

– Jag kände att många av kvinnorna hade ett behov av att prata och diskutera olika ämnen. De kan uttrycka sig mer fritt när det inte är män här. Vi pratar om allt från intima ämnen till helt vardagliga saker. Språkträningen kommer in väldigt naturligt, berättar initiativtagaren och läraren Hoda Akbaryian.

Våga ta plats

Förhoppningen är att gruppen ska stärka kvinnorna i att våga ta mer plats, och att det ska smitta av sig på andra sammanhang.

– Män tar mer plats i skolan över huvud taget – oavsett om det är grundskolan eller SFI vi pratar om. Vi hoppas att det här ska göra att kvinnorna ska våga ta mer plats på lektionerna men också vidareutvecklas i språket och att bli stärkta i rollen som nya kvinnor i Sverige. Det är extra viktigt eftersom många av de här kvinnorna kommer från patriarkala kulturer, menar Diana Rastegar, skolledare på Eductus Sollentuna.

Gruppens popularitet har dock gett upphov till önskemål från resten av skolans elever. Nu önskar sig männen också egna träffar.

– Vi får se hur vi gör med det framåt. Vi kanske kan ha det också, säger Hoda Akbaryian.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så mycket kostade planerna på linbanan

Nyheter 3,1 miljoner på fem år Förra veckan stod det klart att kommunen lägger ner planerna på linbana mellan Häggvik och Väsjön. Projektet har kostat 4,3 miljoner kronor.tisdag 21/5 11:20

SD:s ordförande hotas med uteslutning

Nyheter Böjer sig inte för partitoppen Sverigedemokraternas ordförande i Sollentuna hotas av uteslutning efter att ha försvarat den omtalade pressekreteraren Mikael Valtersson.måndag 20/5 16:34

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10
Stockholm Direkt