Bygget på Årstafältet kryper allt närmare förskolan Årstaängen. Foto: Sacharias Källdén

Sprängningar planeras intill förskola i Årsta

Bygget på Årstafältet rullar allt närmare förskolan Årstaängen som ligger på fältet. Nu överväger staden att evakuera barnen till andra förskolor.

  • Publicerad 07:10, 23 nov 2018

Vid ett möte nyligen på förskolan Årstaängen, som ligger på Årstafältet, fick föräldrarna veta att från och med februari nästa år kommer bygget på fältet att pågå precis utanför förskolegården. Man ska då jobba med såväl osläckt kalk – som är giftigt - som sprängningar medan barnen är på förskolan.

"Helt vansinnigt"

Där här har skapat oro och ilska.

– Det är helt vansinnigt, jag fattar inte hur de tänker! Hur kan de välja att lägga en förskola på en byggarbetsplats? Det här har de ju känt till från början, säger Pia Fredriksen, som har två barn på Årstaängen.

Föräldrarna har nu startat en Facebookgrupp och deras önskemål är att jobben vid förskolan görs i sommar, då barnen är lediga, alternativt att de flyttar hela förskolan till en annan plats.

– Det bästa vore om våra barn kunde få flytta in i den nya förskolan som håller på att byggas vid Rämensvägen, efter sommaren. Den ska vara inflyttningsklar hösten 2019, säger Pia Fredriksen.   

Överväger evakuering

Karin Åberg, chef för förskolorna i Enskede-Årsta-Vantör, säger att hon förstår föräldrarnas oro.

– Vi tar det här på största allvar. Det handlar om både barnens och personalens arbetsmiljö, säger hon.

Därför har stadsdelen, tillsammans med exploateringskontoret, som ansvarar för bygget på Årstafältet, börjat titta på olika lösningar. Alternativen som bollas är om det går att utföra arbeten på tider när barnen inte är där. I andra hand tittar man på evakuering.

– Vi måste se om det är möjligt. Visar det sig att arbetena blir så störande att det inte går att göra på något annat sätt, då måste vi lösa det, säger Karin Åberg.   

Varför byggde ni en förskola på en byggarbetsplats?

– När stadsdelen planerade för en tillfällig förskola på den här platsen var det utifrån den fakta och information vi fick då. Men visar det sig nu att det påverkar barn och personal mer än vi fått vetskap om tidigare, då måste vi agera. 

Allt på deras gård har jämnats med marken

Giftigt ämne används på bygge nära förskola

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här är veckans mest lästa Stockholmsnyheter

Nyheter ✓Har du missat något i nyhetsflödet? ✓Här är topp tio-listan Nya hyror, ombildningar och strid kring sommargågator. Det är några av veckans mest lästa artiklar på StockholmDirekt.se.lördag 16/2 17:10

Aktiviteter i Söderort med plats för ditt barn

Nyheter GUIDE: Föreningar i Hägersten, Älvsjö, Midsommarkransen och Västertorp utan kö ✓Lista även för övriga Söderort Har dina barn inte köat i år till de populäraste klubbarna? Missade du släppet av nya platser vid terminsstarten? Här är föreningarna i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö som har plats för ditt barn...lördag 16/2 8:40