Dom. Solna tingsrätt dömde nyligen en 16-årig Mälaröbo som publicerat andras bilder på en porrsajt. Foto: Leif Oldenburg

Spred bilder på tjejer på porrsajt – döms

En 16-årig Färingsöbo tog bilder från tjejers Instagram och lade på en porrsajt. Nyligen dömdes killen för agerandet. Nu väntar ungdomsvård för honom.

  • Publicerad 11:43, 3 okt 2019

Förra hösten tog en nu 16-årig kille, bosatt på Färingsö, bilder från sammanlagt åtta tjejers Instagram-profiler. Bilderna där tjejerna haft lite kläder på sig ska killen senare ha spridit på en sajt med pornografiskt innehåll.

Åtal väcktes mot killen för en dryg månad sedan. Brotten som han åtalades för rubricerades som olaga integritetsintrång och rörde åtta olika tjejer. Av de åtta målsägande tjejerna var sju hemmahörande på adresser i Ekerö kommun.

Ungdomsvård

Förra veckan meddelade Solna tingsrätt sin dom i fallet. Enligt domen döms 16-åringen för ett av fallen. Hans straff blir ungdomsvård och han ska även betala skadestånd på 5 000 kronor till en av Mälarötjejerna.

Centralt i tingsrättens bedömning av bilderna har varit om bilderna anses visa tjejernas ”delvis nakna kroppar”. På grund av att flertalet bilder har varit i badplatsmiljöer har bedömningen gjorts att det inte är en straffbar handling.

”Det är sådan klädsel man normalt bär på en sådan allmän plats som en badstrand eller en offentlig poolanläggning. Det skulle inte i allmänt språkbruk kunna beskrivas som att personerna på bilderna varit delvis nakna när bilderna tagits”, går att läsa i domen.

Tingsrätten skriver vidare att en handling kan vara klandervärd och oönskad även om den inte är straffbar.

Den dömde killen nekar till att han skulle ha utfört handlingarna. Som bevisning mot honom finns bland annat att bilderna har laddats upp på porrsajten från ett konto som han har använt för att spela spel på nätet. Enligt domen finns även webbhistorik som visar att 16-årigen har besökt den aktuella porrsajten.  

Den bild som killen döms för att ha spridit var däremot tagen i privat miljö där tjejen bar trosor och endast skylde sin överkropp med sina armar.

MER: Olaga integritetsintrång

Den 1 januari infördes den nya lagen om olaga integritetsbrott.

Exempel på vad lagen innebär är att den som olovligen sprider bilder eller uppgifter om någons sexualliv, hälsotillstånd eller på någon som är helt eller delvis naken. Det är inte heller tillåtet att sprida bilder eller uppgifter på någon i en mycket utsatt situation.

Den som döms riskerar fängelse mellan sex månader och fyra år om brottet bedöms vara grovt.

Källa: Brottsbalken

Visa merVisa mindre

Buller att vänta i Vinsta i sommar

Nyheter Förbifartsbygget går in i ny fas Arbetet med trafikplats Vinsta, en del av vägbygget E4 Förbifart Stockholm, har inte gått någon Västerortsbo förbi. Nu går bygget in i en intensiv – och ljudlig – fas.fredag 29/5 15:06

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Nyheter ✓Aktiviteter ✓Anställer personal ✓Feriejobb utomhus Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på...tisdag 26/5 11:40

Jungfrusund laddar för stortävling i minigolf

Nyheter Men brasklappar för coronaviruset Ett drygt år efter öppningen väntar stortävling på minigolfbanan i Jungfrusund. I slutet av augusti är planen att landets bästa ska göra upp i inofficiella SM i minigolf.måndag 25/5 11:30

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt