Centerpartister som är oense. Lovisa Kronsporre är emot att bygga i Molnby – Sofia Segergren är för. Foto: Matildha Laestadius/Hege Hellström

Spricka i centern i Vallentuna – "frågan har ignorerats"

Tidigare har Centern sällat sig till de partier som vill ha Roslagsbana från Molnby till Arlanda. Men nu menar flera medlemmar att det inte alls är något som partiet vill, eftersom banan ska byggas på jordbruksmark.

  • Publicerad 15:41, 14 feb 2018

Centerpartiet i Vallentuna har tidigare sagt att partiet är för att Roslagsbanan dras till Arlanda.

– Ja, vi har varit för att Roslagsbanan ska dras till Arlanda för det är ett sätt att knyta ihop delar av regionen. Om det blir av finns det ett område där det skulle kunna bli bostäder, där har vi ännu inte tagit ställning, säger Sofia Segergren.

Men har ni kollat vad centerns medlemmar tycker?

– Vi har varit för att bygga till Arlanda under en lång, lång tid. Under flera år har vi samarbetat med andra kommuner och skrivit gemensamma planer, säger Sofia Segergren.

Några centerpartister blev upprörda över att partiet kunde ställa sig positivt till att bygga på jordbruksmark, och bjöd in till ett medlemsmöte. Mötesdeltagarna beslutade sig för att skicka ett remissvar till kommunen där man sade att Centern är emot bebyggelsen.

– Det där mötet var inte förankrat i Centerpartiet som helhet. Det är vissa personer som tycker att det området ska tas bort från den fördjupade översiktsplanen. De ville skicka in det i centerns namn men nu fick de underteckna med 17 centerpartister eftersom beslutet inte var förankrat, säger Sofia Segergren.

"Kom fram till en gemensam linje"

Men centerpartisten Lovisa Kronsporre, ordförande i kulturnämnden, ser annorlunda på saken:

– Vi har haft ett medlemsmöte dit alla medlemmar var kallade, där vi kom fram till vad medlemmarna på mötet tyckte. De tryckte mycket på äganderätten och att vi inte ska bygga på jordbruksmark eftersom det är ett hot mot framtida matförsörjning, säger hon och fortsätter:

– Det är ett giltigt yttrande, eftersom det är medlemmarna på mötets åsikt. Medlemsmötets mening speglas i yttrandet. Fullmäktigegruppen har sedan att lyssna in medlemmarnas åsikter.  

Lovisa Kronsporre menar att stödet för att bygga bostäder och tågräls i Molnby och Markim inte varit förankrat i gruppen.

– Det är klart att man har möjlighet att driva egna frågor. Men vi hade inte haft medlemsmöte om frågan så det behövdes verkligen för demokratin, att lyssna in medlemmarna.

"Alla kunde inte gå på mötet"

Men Sofia Segergren vidhåller att beslutet som togs på medlemsmötet inte är gemensamt för Centern.

– De skulle ha tagit tillbaka de här åsikterna till förtroendegruppen. Alla var kallade till medlemsmötet, men alla kunde inte gå. Dessutom stod det att man skulle diskutera frågan, inte att man skulle fatta ett beslut – och då kan man inte ta ett beslut.

Hur ser du på att bygga på jordbruksmark, rimmar det med centerns värderingar?

– Det är ju alltid så att det kan bli intressekonflikter. Vi vill ha mer kollektivtrafik för det är bättre för miljön. Det minskar köbildningen, och det ligger också i centerns intresse. Frågan blir svårare ju fler planer vi gör, säger Sofia Segergren.

– Det är jättelätt att säga vi ska ha Roslagsbanan till Arlanda, men frågan väcker mer uppmärksamhet och upprör de berörda mer ju mer kommunen planerar, säger Sofia Segergren.

Björn Furugren Beselin, kretsordförande i Centern, vill förtydliga att det medlemmarna sagt är att de inte tycker att kommunen ska driva på Arlandabanan utan att det är landstingets roll.

– Det är en landstingsfråga, kommunen ska inte driva den. Det finns domar som säger att kommuner gjort fel som drivit såna frågor, och det gäller speciellt när kommuner lagt ner pengar på att driva frågorna, säger Björn Furugren Beselin.

Han säger vidare att man ska lyssna på medlemmarna, men att det är politikerna som sitter i fullmäktige för Centern som bestämmer den praktiska politiken.

Vad tycker du själv i den här frågan?

– Min personliga åsikt är att vi ska lyssna på vad medlemmarna tycker, då har du nästan svaret där.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Vallentunamopedister gör upp på isig bana

Nyheter Runt 20 förare tävlar på odubbade moppar På lördag är det mopedträff i Kårsta, där odubbade mopeder kör på isbana. Arrangören beskriver det som ett publikvänligt arrangemang.tisdag 19/2 16:24

Flera hushåll i Gribbylund saknar ström

Nyheter "Kan dröja två till tre timmar innan strömmen är tillbaka" 170 hushåll i Gribbylund i Täby saknar ström efter ett större strömavbrott i kommunen.tisdag 19/2 14:10