HEDRAR. Ellen Jernberg och Katarina Neider hedrar sin vän Ida Johansson för fjärde året i rad vid Runbyspåret. Foto: Anton Kyhlbäck

Spring med kärlek i Runbyspåret

På måndag engageras tusentals i flera länder för att hedra Ida Johanssons minne. Loppet handlar också om rätten att röra sig fritt utan att vara rädd.

  • Publicerad 18:36, 31 jul 2019

Vi är alla här för att hedra Ida och ge en tanke till hennes familj.

För fjärde året hålls minnesloppet #springmedkärlek vid Runbyspåret.

På måndag bjuds unga och gamla in till arrangemanget som vill hedra minnet av Ida Johansson som mördades under en joggingtur, 2015, på Runbyspåret. Ulrika Säfström Sunnerfelt är en av arrangörerna och grundarna.

– Spring med kärlek är inget lopp utan handlar om att gå ut och gå eller springa en runda i vilken takt du vill. Ensam eller med andra. Många målar ett hjärta på kinden eller fäster på kläderna. Sprid gärna bilder på sociala media med loppets hashtag, säger hon.

Till minne av Ida

Ellen Jernberg och Katarina Neider står vid Runbyspåret i Upplands Väsby.

Det är fortfarande svårt att vara på platsen, berättar de. Känslorna är blandade. Vänner och familj, personer som på något sätt har blivit berörda, möts på platsen varje år för att hedra Idas minne.

– Vi är alla här för att hedra Ida och ge en tanke till hennes familj. Ida som var så engagerad för kvinnors rättigheter och ville slåss för de svaga skulle uppskatta en sån här manifestation, säger Ellen Jernberg och tillägger:

– Det blir också extra viktigt nu när det känns otryggare i Väsby.

Katarina Neider, som är Ellens mamma och vän till familjen, säger:

– Det som känns bra med att vara här är alla som kommer för att hedra Ida. Vi håller en tyst minut, pratar lite och sen går vi eller joggar tillsammans.

Spring utan rädsla

På måndag 18.00 börjar det i Upplands Väsby.

Förra året hölls arrangemanget på 70 platser runtom i Sverige - samt i Norge, Danmark, Finland, Tyskland och flera andra länder. 2015 deltog uppemot 20 000 personer, berättar Ulrika Säfström Sunnerfelt.

Förhoppningen är att hjälpa till att göra samhället lite tryggare.

Deltagare måste inte vara på plats. Det går lika bra att träna hemma, ta en tur där man känner sig mest bekväm eller liknande. Målet är att med sociala medier sprida budskapet om ökad trygghet.

– För mig handlar spring med kärlek delvis om att lösningen inte är att stänga oss inne, utan vi måste fundera på hur vi bygger ett samhälle där alla kan springa utan att vara rädda, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt.

Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Väsby

Stor olycka på E4 vid Rotebro

Nyheter Fyra inblandade bilar i södergående riktning Fyra bilar krockade under torsdagsmorgonen på E4:an i Rotebro. Trafikentorsdag 12/12 9:11

Serieseger trots avslutande förlust

Sport Vallentunas hetare vilja fällde Väsby I kväll säkrade Väsby Hockey klubbens blott andra serieseger på förbundsnivå. Prestationen lockade dock inte fram brösttoner, därtill sved slutomgångens 0–4-förlust mot Vallentuna för mycket.onsdag 11/12 22:40

Beväpnade rånare stal exklusiv bil i Upplands Väsby

Nyheter Hotade bilförsäljare i Bredden med pistol En anställd på en bilfirma i Bredden rånades på onsdagskvällen på en exklusiv bil. När bilförsäljaren var på väg till en firmabil på parkeringsplatsen dök flera, delvis maskerade, personer upp. De...onsdag 11/12 21:50
Stockholm Direkt