Här på Skulptörvägen skulle sprututbytet öppnat redan i april 2017. Nu blir det inte så alls. Foto: Sacharias Källdén

Sprututbytet vid Gullmarsplan stoppas helt

Striden är över: det blir inget sprututbyte vid Gullmarsplan. Efter de hårda protesterna från grannar och lokala politiker, blir det istället helt nya riktlinjer om hur och var vård av sprutnarkomaner ska bedrivas.

  • Publicerad 08:42, 14 feb 2018

Det har varit en lång och bitter fejd kring det planerade sprututbytet på Skulptörvägen vid Gullmarsplan. Landstinget har velat placera kliniken där narkomaner kan lämna in sina gamla sprutor och få nya, i en lokal i ett bostadsområde. Det har fått både de lokala stadsdelspolitikerna och de närmsta grannarna, att se rött.

Ett fördjupande reportage hittar du här.

Idag meddelar landstinget att de slopar planerna på sprututbytet på Skulptörvägen, och istället sätter upp en helt ny riktlinje för framtida placeringar av beroendevård. Den nya regeln blir så här:

Sprututbyten ska i framtiden bara placeras på sjukhusområden, eller liknande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Landstingets handläggare skriver att lokalen på Skulptörvägen har "en rad fördelar, men vi har inte fått tillräckligt stöd från lokala intressenter för att starta där."

Moderat glädje efter stoppat sprututbyte

Handläggaren skriver vidare: "Vi har lärt oss att vi ska vara mer noggranna i samverkan med lokala intressenter (än vad som varit fallet vid Gullmarsplan)."

Letandet efter en plats för ett andra sprututbyte går alltså vidare, främst i Söderort. Tidigare har förvaltningen meddelat att Södersjukhuset kan bli aktuellt.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?