DEMONSTRATION. Inför första maj-tåget ville SSU Botkyrka lyfta dödsskjutningarna och hur legalisering av cannabis kan bidra till att stoppa dem. Här är Amelie Oliviares, Edda Redan, Melissa Besara, Teodora Josimovic och Karen Oliviares. Foto: Semsem Abibiaziz Ahmed

SSU: Laglig cannabis kan stoppa skjutningar

De kriminella gängen i Botkyrka skulle bli svagare om man legaliserade cannabis. Det menar SSU Botkyrka som gick under den parollen i sitt första maj-tåg. Men polisen håller inte med.

  • Publicerad 15:19, 8 maj 2019

"Legalisera cannabis" stod det på några av plakaten i SSU Botkyrkas första maj-tåg. Det kan nämligen vara ett sätt att stoppa gängkriminalitet och dödsskjutningar, menar Socialdemokraternas ungdomsförbund i kommunen.

– Vi är många i SSU Botkyrka som har vänner som gått bort i det dödliga våldet och när vi stod där första maj och skulle bestämma vad vi skulle skriva på plakaten så blev det personligt, säger ordförande Melissa Besara.

Efter morden i Sätra ville hon och övriga medlemmar lyfta folkrörelsen Förorten mot våld och sätta ljus på att skjutningarna är en nationell kris.

– Vi ville lyfta något som är relevant för oss i Botkyrka, där vi har mycket gängkriminalitet. Om man legaliserar cannabis så tar man ifrån gängen mycket makt. Ofta ligger konflikter kring narkotika och hämndaktioner bakom skjutningarna, säger Melissa Besara.

Förslaget om att legalisera cannabis med statligt monopol lyftes redan i mars på SSU Stockholms läns årskongress. Då röstade distriktet för legalisering, med stöd från SSU Botkyrka.

"Sämsta lösningen"

Polisen håller dock inte med om att legalisering skulle lösa problemen.

– Det är den sämsta lösningen man kan föreslå. Cannabis är en farlig drog, det är första steget in i ett tungt narkotikamissbruk, den aspekten måste man titta på, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka.

Alla narkomaner som tar tunga droger har börjat med cannabis någon gång i sin ungdom, menar han.

– Och om vi legaliserar det får vi en normaliseringsprocess i samhället. Det vill jag inte se för varken mina egna eller andras barns skull.

Så fastnar barn i klorna på kriminella gäng

Så ska Botkyrka bryta de kriminellas makt