Tobias Malm diskuterar livets stora frågor på Hornstulls Servicehus.

Städaren startade filosofikafé på servicehuset: "Något som fattats dem under livet"

På Hornstulls Servicehus spelas det inte bara bridge och äts småkakor. Livets tunga frågor, de utan svar, diskuteras en gång i månaden på filosofikaféet. Och det är städaren som håller i samtalen.

  • Publicerad 10:20, 11 aug 2016

Städaren Tobias Malm, som också har en utbildning inom filosofi, fick frågan om han ville starta någon filosofisk aktivitet på servicehuset. Nu håller han i filosofikafé en gång i månaden. Lite av en "Good Will Hunting"-historia.

– Ja fast jag är bara filosof, jag är inte så bra på matte. Men man kan säga att jag har gått från att städa deras hem till att städa deras medvetande, säger Tobias Malm.

Att försörja sig som frilansfilosof är svårt. Därför tog han jobb som städare på servicehuset i Hornstull. Då kunde han inte ana att han också skulle få hålla i filosofiska träffar med seniorerna. Nu städar han på halvtid och är filosof på halvtid.

– Det här är nog något som fattats dem under stora delar av deras liv. Det är vanliga människor som jobbat hela livet och plötsligt får de prata om tankar som jag märkt att de kanske aldrig pratat om förut.

En gång i månaden håller han i filosofikaféet. Den här gången talar de om värdegrund och värderingar. Ämnen som behandlats är ofta rätt så tunga. De har pratat om döden, lycka, medvetandet och klassiska filosofiska problem som fri vilja.Trots att de levt långa och rika liv är de äldre fortfarande lyhörda för att ta in nya aspekter.

– Det roligaste är att se det här upptäckandet. När man ser att de man pratar med inte har begrundat ett problem förut och tänker "wow så kan man också se på det", den aha-upplevelsen är klart roligast.

Med sitt filosofikafé vill han nu kunna nå ut till andra, även de som inte bor på servicehuset, för att vidga vyerna och blanda generationer. Något som också efterfrågas bland de boende.

– Jag hoppas att vi kan få hit unga, studenter, medelålders, andra pensionärer och alla som vill prata filosofi, säger Tobias Malm.

Södermalms aktivitetsnätverk

På facebooksidan Södermalms Aktivitetsnätverk finns flera olika aktiviteter runt om i stadsdelen. Där kan du också gå med för att få information om när filosofikaféet är nästa gång.