Staden anlitar Fryshuset för att skapa lugn i Östberga

Nu ska Fryshuset hjälpa till att skapa lugn i Östberga. Bland annat kommer de att upprätta en mobil mötesplats i centrum.

  • Publicerad 09:53, 27 jun 2016

Staden tar hjälp av personal från Fryshuset för att få bukt med stöket i Östberga. Fryshuset har gjort en kartläggning av området och kommit fram till att det finns en tydlig känsla av otrygghet i centrum, lågt förtroende för myndigheter och samhällsfunktioner och brist på framtidstro. Det saknas också positiva förebilder och ledare åt ungdomarna i Östberga.

Förra veckan tecknades ett avtal mellan stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör och Fryshuset som innebär att Fryshusets personal ska jobba i området i upp till fyra år, om båda parter är nöjda.

– Fryshuset har enorm kompetens när det gäller att jobba med ungdomar i stökiga områden. De har både personal och sin egen lokal Fryshuset i Hammarby sjöstad där de kan erbjuda en massa aktiviteter för ungdomarna, de har alla verktyg som behövs, säger Ulf Walther (S), ordförande i stadsdelsnämnden.

Mobil mötesplats i centrum

Fryshuset ska jobba på olika plan med att stärka lokalsamhället Östberga, öka delaktigheten och minska utanförskapet bland unga. Målet är att göra Östberga till en attraktiv och trygg stadsdel och öka framtidstron hos ungdomarna.

De kommer att jobba med killar och tjejer i åldern 12-30 år. Ett led i arbetet är att upprätta en mobil mötesplats i centrum där Fryshusets personal och unga Östbergabor kan träffas. Fryshusets personal ska agera positiva förebilder och jobba för att få in de unga i studier och arbete och fritidsaktiviteter.

Grundtanken i deras arbete är att omvandla den negativa kraften till positivt genom att ge ansvar och att se de unga som resurser som kan lösa problem i deras eget område, göra dem delaktiga. Unga ledare kommer att utbildas i bland annat mänskliga rättigheter, normkritiskt arbete och jämställdhet.  

2,1 miljoner per år

Tidningen har berättat tidigare om särskilda polissatsningar i området, satsningar på kultur, mötesplatsen ÖCC för personer över 18 år och samverkan mellan olika förvaltningar inom staden.

Anlitandet av Fryshuset kostar stadsdelen 2,1 miljoner kronor per år och betalas med pengar man fått centralt för demokrati- och utvecklingsarbete. Fryshuset själva bidrar med en halv miljon per år. Avtalet börjar gälla den här veckan och löper i ett första skede till sista maj 2018, efter det utvärderas arbetet och förlängs det med ett år i taget till 2020.    

– Vi hoppas att det ska leda till att ungdomarna förstår att vi bryr oss, att vi vill ge dem schyssta förutsättningar att leva sitt liv och få jobb. Vi hoppas också att det skapar en positiv stämning i hela området Östberga, säger Ulf Walther.

Fryshusets filosofi

De som utgör problemet är problemets lösning

Ge människor ett positivt sammanhang

Varje individ har en inneboende kraft att förändra sitt liv

Förskola i Solberga totalförstörd i brand

Nyheter Rektorn chockad: "Det är minnen som brinner upp" Montessoriförskolan Bambini i Solberga brann på lördagskvällen den 4 april. Enligt Storstockholms räddningscentral var förskolan helt övertänd och byggnaden gick inte att rädda, skriver Expressen.måndag 6/4 10:59

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11