NEDSTÄNGT. Den del av systemet som hanterar elevdokumentation har sedan upptäckten i onsdags varit nedstängd. Foto: Mostphotos/Stockholms stad

Staden anmäler säkerhetslucka i skolplattformen till Datainspektionen

Delar av Stockholms stads skolplattorm är fortsatt nedstängd efter att en säkerhetslucka som gjorde det möjligt att få fram känsliga elevuppgifter upptäcktes förra veckan. Nu har staden gjort en anmälan till Datainspektionen – samtidigt kräver skolborgarrådet Lotta Edholm (L) en översyn av hela projektet.

  • Publicerad 12:22, 26 aug 2019

Det var i onsdags förra veckan som det avslöjades att det var möjligt för inloggade användare att få fram namn och personnummer på både lärare och elever i Stockholms stads skolplattform. Det visade sig även vara möjligt att få fram omdömen om elever, något som en förälder med datakunskaper upptäckte och slog larm.

Sedan dess har den del av skolsajten som gäller elevdokumentation varit nedstängd.

Nu anmäler Stockholms stad händelsen till Datainspektionen.

Skolplattformen i Stockholm stängd efter säkerhetslucka

”Stängde skyndsamt ned”

Enligt staden fortsätter den felsökning av systemet som förra veckan inleddes och nödvändiga åtgärder kommer att vidtas i de fall brister upptäcks.

Än så länge finns det dock ingenting som visar att obehöriga skulle ha haft tillgång till skyddade personuppgifter. Staden betonar också att informationen endast har kunnat nås i inloggat läge.

– Åtkomsten till personuppgifter har endast varit möjlig genom att i inloggat läge aktivt göra ändringar i programmeringskoden. Det är självklart allvarligt nog. Vi stängde skyndsamt ner den del av skolplattformen som berörs, för att förhindra åtkomst, säger Stockholms stads it-direktör Johanna Engman i ett pressmeddelande.

Kräver översyn av hela systemet

Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) kräver nu en översyn av hela skolplattformen, ett projekt som hittills har kostat närmare en miljard kronor och sedan start har stött på en mängd problem.

– Incidenten häromdagen fick bägaren att rinna över. Det har varit problem sedan start och jag kräver nu att skolplattformen genomlyses i sin helhet. Dessa kvalitets- och säkerhetsbrister är fullkomligt oacceptabla, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (L) i ett uttalande.

De delar av skolsajten som berör frånvaroanmälan, planering och bedömning fungerar fortsatt som vanligt, enligt Stockholms stad.