Missförstånd. Att ingen ny ansökan skickats in om ordningsvakter för Stureplan kom som en överraskning för Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd. Foto: Sacharias Källdén/Linda Gren

Staden ansökte inte om vakter på Stureplan

När trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) besökte Östermalm förra veckan sa han att staden precis förlorat tillståndet att ha ordningsvakter på Stureplan. Men nu kan vi avslöja att staden aldrig lämnade in någon ny ansökan.

  • Publicerad 12:30, 11 mar 2020

Det var många i publiken som reagerade när Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholm stad, sa att Östermalm numera är den enda stadsdelen i innerstan utan ordningsvakter, på Östermalms stora trygghetsmöte förra veckan.

Detta menade han var ett resultat av att staden precis förlorat tillståndet att ha ordningsvakter på Stureplan.

– Vi vill ha ordningsvakter här, men vi har precis förlorat tillståndet på Stureplan. Det är inte vårt fel, det är lagens, sa Erik Slottner och skyllde på att lagstiftningen är restriktiv och krånglig.

"Inget nytt beslut finns"

Enligt polisens rättsavdelning, som beslutar vilka områden som får ordningsvakter, är det senaste beslutet för Östermalm från oktober 2018 och gick ut i oktober 2019.

– Inget nytt beslut finns eftersom ingen ansökan har inkommit efter det datumet, skriver Pia Stigell, handläggare på polisens rättsavdelning, i ett mejl till StockholmDirekt.

I det senaste beslutet fick staden avslag på att ha ordningsvakter vid Berzelii Park, Norrmalmstorg och Humlegården. Men vid Stureplan och Birger Jarlsgatan fick de grönt ljus nattetid – klockan 23.00-05.30.

Fel tid på dygnet

Leila Baksi, stadens säkerhetsstrateg, säger att de aldrig ens utnyttjade det tillståndet.

– Då hade vi färre ordningsvakter och arbetstiderna såg annorlunda ut. Vi fick bara vara på plats klockan 23-05, enligt polisen. Men våra arbetstider var då klockan 12-23, säger Leila Baksi.

Så frågan är varför Erik Slottner säger att de fått avslag på en ansökan som inte ens har lämnats in.

– Ska jag vara helt ärlig så var det den information jag hade fått. Jag fick den informationen precis innan mötet började. Antingen har jag fått fel information eller så har jag missuppfattat den, säger Erik Slottner.

Borde inte du som trygghetsborgarråd har bättre inblick i det här arbetet?

– Det är otroligt mycket ansökningar och områden. Det är rätt mycket att ha koll på vartenda område. Sen beklagar jag om jag sa lite fel.

Erik Slottner berättar vidare att planen är att man ska lämna in en ny ansökan för Stureplan, Humlegården och Birger Jarlsgatan.

– Nu när vakterna har utökat arbetstider gör vi bedömningen att det skulle ha väldigt stor betydelse att göra om ansökan och förhoppningsvis få nytt förordnande under större delen av dygnet.

Enligt säkerhetsstrategen Leila Baksi håller tjänstemännen nu på att ta fram nytt underlag till ordningsvaktsansökningar för flera platser i Stockholm.

När kan man vänta sig nya besked?

– Nu i närtid. Vi ser över det här nu de närmsta veckorna för att skapa ansökningarna utifrån lägesbilden som finns idag. Men handläggningstiderna på polisen är långa, säger Leila Baksi.

Reglerna kring ordningsvakter

Vilka områden som får ordningsvakter beslutas av polisens rättsavdelning som bland annat tittar på hur mycket anmälningar som inkommit om störningar på platsen den ansökta tiden, rekomendationer från lokalpolis samt att det inte är FÖR brottstungt – då detta är polisens område.

Stockholm stad ansvarar för att söka särkilt tillstånd om ordningsvakter på allmäna platser men andra regler gäller vid krogar, evenemang, idrottsplatser och i tunnelbanan.

Visa merVisa mindre

Nya förutsättningar

Politikerna har utökat arbetstiderna för ordningsvakter till att även gälla kl 10-01, samt kl 10-03 vissa dagar.

Man har också ökat antalet ordningsvakter i staden från 18 till 100.

Källa: Stadsledningskontorets säkerhetsstrateg

Visa merVisa mindre