Omstritt. Innan rivningen av Slussen startade genomlystes ombyggnationen av en expertgrupp efter krav från den rödgrönrosa majoriteten. Men att staden handplockade experterna var ett lagbrott, slår domstol fast. Foto: Sacharias Källdén

Staden bröt mot lagen i Slussengranskning

Staden struntade i den offentliga upphandlingen och handplockade istället konsulter för att granska Slussenprojektet. Fel, slår en ny dom fast. Jurist går nu till hård attack mot majoriteten i Stadshuset.

  • Publicerad 13:56, 22 dec 2017

Det är Högsta förvaltningsdomstolen som underkänner stadens direktupphandling av de fyra experter som granskade nya Slussen-projektet. Domstolen ogiltigförklarar nu avtalen med konsulterna som anlitades av staden efter valet 2014.

Konsulterna fick totalt 924 000 kronor för att göra en oberoende granskning av hela Slussenprojektet men det skedde utan offentlig upphandling och annonsering. Istället handplockades konsulterna. Deras gemensamma arvode överstiger med råge gränsen för när man får direktupphandla en vara eller tjänst, som är på drygt 530 000 kronor.

Pär Cronhult, chefjurist, som företräder den grupp som tagit strid mot staden, är nöjd med domen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att staden valt att strunta i en offentlig upphandling tror han beror på att den rödgrönrosa majoriteten var fast besluten att få grönt ljus för nya Slussen, trots tidigare kritik mot ombyggnationen.

"Bluffen synad"

– Det är en spekulation men jag tror att den nya majoriteten ville skaffa sig ett alibi för att gå vidare. Att tillsätta en expertgrupp som skulle landa i att allt gått rätt till var en dimridå för att sen kunna fortsätta. Men då krävdes att experterna handplockades så att de skulle komma fram till rätt sak. Nu är den bluffen synad, säger Pär Cronhult.

Staden har å sin sida hävdat att man hade rätt att strunta i upphandlingen eftersom man köpte fyra tjänster från fyra olika konsulter med olika kompetens.

Kammarrätten har tidigare gått på stadens linje, men Högsta förvaltningsdomstolen köper inte det försvaret utan anser att kontrakten ska räknas samman och att det är totalsumman för expertgruppen som är relevant. Alltså krävs en upphandling, slår domstolen fast, som inte anser att det faktum att staden hade bråttom är någon ursäkt.

Strid om arvoden

Enligt Pär Cronhult bör staden nu kräva att konsulterna betalar tillbaka pengarna.

– Staden ska ta tillbaka pengarna och sen kan de möjligen kompensera de här fyra konsulterna för deras eventuella skada om de kan visa på en sådan. Konsulterna skulle till exempel kunna säga att de tackat nej till andra uppdrag som var värda så här mycket pengar eftersom de var med i expertgruppen och sen få skadestånd för det, säger Pär Cronhult.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stockholmdirekt har sökt stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) men han vill avvakta att kommentera domen. Socialdemokraternas kommunikationschef Ömer Oguz skriver: ”Vi har precis fått domen och kommer nu att gå igenom den för att se vad den innebär i praktiken. Uppdraget är ju slutfört sedan en tid tillbaka. Vi får återkomma i frågan framöver”.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.