Nu blir Högdalens simhall återigen kommunal. Foto: Stockholmdirekt

Staden dömd att betala miljonbelopp till simhallsbolag

Staden har dömts att betala miljontals kronor till företaget Actic som driver Högdalens simhall. Samtidigt tar staden tillbaka driften av simhallen.

  • Publicerad 19:15, 20 sep 2017

De styrande politikerna i Stockholm har hamnat i en tvist med träningsföretaget Actic, som driver bland annat Högdalens simhall. Actic har drivit simhallen i fem år och staden lovade att renovera hallen under avtalsperioden.

Under renoveringen skulle företaget få betala en lägre avgift till staden, problemet är bara att renoveringen aldrig blev av. Skälet: Inga anbud kom in. Därefter har Stockholms stad fortsatt att kräva full betalning av Actic.

LÄS ÄVEN Högdalens simhall stänger i ett halvår

– De har kunnat hålla öppet hallen som vanligt hela tiden, därför har vi inte sett någon anledning att sänka avgiften, säger Alexander Lindholm, (S), ordförande i idrottsnämnden.

Företaget å sin sida menar att det finns inskrivet i avtalet att de har rätt till lägre avgift trots att staden inte lyckats renovera hallen.

– Vi har ju inte fått den produkt vi var lovade och har betalat för, simhallen behöver renoveras, och vi har anpassat verksamheten efter de här planerade driftstoppen, för besökare och personal, och så blir det avblåst. Två gånger, säger Christer Zaar, vd för Actic Sverige AB.

LÄS ÄVEN Staden tar tillbaka driften av simhallen i Högdalen

– Vi har försökt att få till en dialog med staden om detta men de har vägrat att ens träffa oss. Så vi var tvungna att avgöra saken i domstol. Det känns tråkigt att behöva hamna i den här situationen, tillägger han.

Tingsrätten gav företaget rätt, staden ska ge Actic en rabatt på 90 000 kronor per månad från 1 januari 2016 fram till avtalets utgång, om de inte renoverat. Hittills är de alltså uppe i 21 månader, totalt 1,9 miljoner, samt betala rättegångskostnader på 350 000 kronor. Staden har överklagat domen till hovrätten.

I tisdags, parallellt med den pågående tvisten, fattade majoriteten i idrottsnämnden beslut om att återta driften av Högdalens simhall med motiveringen att Actic inte fullgjort sina åtaganden enligt kontraktet. Bland annat förväntas de jobba enligt stadens idrottspolitiska program med exempelvis barn i åldern 6-13 år som behöver extra simträning och personer som har ett medicinskt behov av att röra på sig mer. Detta har enligt Stockholms stad inte gjorts.

Den kritiken känner Christer Zaar inte igen.

– Det här är något som de har kommit fram med nu, det är inget de diskuterat med oss. Vi har gjort mycket mer än vad som står i avtalet, framförallt på träningsområdet, säger han.

Simhallen kommer att drivas av staden från och med 1 juli 2018.

Så undviker du köer på återvinningscentralen

Nyheter ✓Här är bästa tiderna att kasta skräpet ✓Personalen specialutbildas att lösa bråk Nu är det är högtryck på stadens återvinningscentraler. För att hantera stressade stockholmare har personalen på återvinningen specialutbildats i konflikthantering.lördag 18/5 9:00

Rekordmånga förtidsröstar i EU-valet i Stockholm

Nyheter ”Många är upprörda och vill se förändring” Efter en dryg vecka står det klart att antalet stockholmare som förtidsröstar i EU-valet är betydligt högre än tidigare.fredag 17/5 13:53