Skadad. När en flicka skulle "dunka" en basketkorg vek den sig och föll över hennes ansikte. Genrebild. Foto: Jonas Carlsson/Andreas Enbuske

Staden får böta halv miljon efter olycka på skolgård

Hösten 2016 skadades en flicka allvarligt när en basketkorg gav vika och föll över henne. Nu har domen kommit från Solna tingsrätt och fastighetsbolaget Sisab ska böta 500 000 kronor.

  • Publicerad 11:36, 16 jan 2020

Olyckan skedde när den då 13-åriga flickan skulle "dunka" i korgen på Olovslundsskolans gård. Basketkorgen gav plötsligt vika, och flickan skadades allvarligt i ansiktet. Den första operationen tog 9,5 timmar, och under några månaders tid fick hon hemundervisning på grund av hjärntrötthet.

Basketkorg välte över flicka i Olovslund – skadades allvarligt

Ansvarig för utrustningen på skolgården är den kommunala fastighetsförvaltaren Sisab, som uppgett att den aktuella basketkorgen besiktigats bara några månader tidigare.

Men kammaråklagaren Henrik Stiernblad anser inte att man vidtagit tillräckliga åtgärder för att förebygga olyckan. I december väcktes åtal och han yrkade på att Sisab ska böta 800 000 kronor.

– Företagsboten är till hänsyn av bolagets storlek och skadorna som åstadkommits, sa Henrik Stiernblad till BrommaDirekt i december.

Flicka skadades när basketkorg föll – rättegång inledd

Var en tidsfråga

På onsdagen kom domen från Solna tingsrätt. Efter förhör med ett vittne som är kunnig i svetsarteknologi, konstaterar tingsrätten att det bara var en tidsfråga innan en olycka skulle ske. Detta med tanke på hur rostig basketstolpen var.

I analysen av stolpen konstaterades det att vatten har läckt in på grund av att det saknats ett lock högst upp, och stolpen hade därför rostat både från insidan och utsidan.

Solna tingsrätt skriver vidare att det är ”förvånande att ett så stort bolag som Sisab inte har haft bättre rutiner för dokumentation av skador”.

Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på Sisab, säger att man precis har tagit del av domen och att man ska analysera den.

– Det står i tingsrättens dom att den årliga besiktningen av lekutrustningen vi gör är tillräcklig. Men att åklagaren också pekar på att det funnits rostskador som man missat. Det får vi titta på tillsammans med juristen för att göra en konsekvensanalys av det hela, säger han.

Däremot anser tingsrätten att företagsboten inte ska sättas lika högt som åklagaren yrkat på. Summan landar därför istället på 500 000 kronor för Sisab att betala till staten.

Dock kommer fastighetsbolaget även behöva betala ut skadestånd på 59 650 kronor till flickan, samt betala ut ersättning på 103 568 kronor till flickans målsägarbiträde.

– Vår uppfattning är att domen är felaktig. Vi kommer nu att analysera läget och det är inte osannolikt att domen kommer att överklagas, säger advokaten Joel Apitzsch som företräder Sisab i målet.

Domen går att överklaga fram tills den 5 februari.