Kungliga Hovkapellet spelade tidigare i vår för boende och patienter på Stockholms sjukhem. Liknande aktiviteter är att vänta i sommar när Stockholms stad corona-anpassar sina kulturevenemang. Även skejt-workshops utlovas. Foto: Claudio Britos / Sacharias Källdén

Staden fixar "rekordmånga" aktiviteter i sommar

Inga festivaler eller stora publikevenemang. Men nu meddelar Stockholms stad att sommaren ändå kommer fyllas med "kanske så många som tusen" aktiviteter för både unga och äldre.

  • Publicerad 17:12, 1 jun 2020

Efter att det stod klart att Stockholms stad tvingas ställa in sommarens stora festivaler och publikevenemang började staden jobba för att ta fram coronasäkra alternativ. Resultatet är uppemot 1 000 aktiviteter runt om i alla stadsdelar. Några exempel som nämns är skejt- och filmkurser för ungdomar, teaterturnéer på äldreboenden och förskolor, paddling och utomhusträning.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna erbjuda ett rekordstort antal aktiviteter just denna sommar. Fokus kommer att vara på unga och gamla, 10–19-åringar och 70-plussare, men det kommer att finnas något för alla stockholmare oavsett ålder eller var i staden man bor, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd, i ett pressmeddelande.

Förutsättningen för att kunna genomföra aktiviteterna är att antalet deltagare hålls under 50 personer och att det inte lockar för stor publik.

– Istället för att locka så många människor som möjligt till ett kulturevenemang måste vi begränsa antalet deltagare, istället för att placera aktiviteter centralt där folk rör sig får vi nu sprida ut dem. Vi kommer inte att marknadsföra utan istället informera och påminna människor om att röra sig ute på ett säkert sätt. Det är en stor utmaning, men också väldigt roligt, säger Linnéa Monteiro, biträdande avdelningschef på evenemangsavdelningen.

Fakta Sommar2020

När? 1 juni–31 aug

Var? Överallt i Stockholms stad

Hur? De stora evenemang som staden vanligtvis arrangerar har ställts in. I stället anordnas en mängd mindre aktiviteter runt om i alla stadsdelar.

Alla aktiviteter ska uppfylla följande kriterier:

• Maxantalet fysiska deltagare/åskådare skall vara 50 personer.

• Aktiviteten får inte locka publik eller åskådare utanför aktivitetsytan eller skapa kö av fler än 50 personer.

• Aktiviteten får inte marknadsföras på ett sådant sätt att fler än 50 personer kommer till platsen. Man måste kunna säkerställa att endast de som har till exempel biljett kommer till platsen. Biljetter kan fungera för att säkra en plats trots att biljetten är gratis.

• Aktiviteten eller aktiviteterna sammantaget får inte totalt bilda stora folksamlingar.

• Aktiviteten får inte locka ut människor på stan eller i kollektivtrafiken.

Reglerna lättas för stödsystemen:

• Kulturstöd för unga behöver inte som annars resultera i fysiska evenemang utan öppnas även upp för digitala projekt.

• Kulanpremien: Kulturförvaltningens stöd till skolorna och stadsdelarna för inköp av kulturprogram för barn och unga, som tidigare var begränsad till vardagar under skolterminerna utökas både i tid och omfattning och kan i sommar nyttjas för kulturarrangemang under helger och lov. Kulanpremien kan även bokas av parklekar och fritidsgårdar under sommaren.

Länkar:

Bibliotekens sommaraktiviteter

Kulturskolans sommarkurser & kostnadsfria aktiviteter

Visa merVisa mindre