Var är du? Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Staden har slarvat bort unikt lodjur

Bagis har blivit av med sitt lodjur. "Vi vet inte var statyn tagit vägen", säger stadens ansvariga.

  • Publicerad 16:29, 7 maj 2018

Det handlar om Arvid Knöppels bronsstaty Lodjur, föreställande, tja, ett lodjur helt enkelt. Sedan 1962 har den stått utanför Bergholmsskolan på Rusthållarvägen i Bagarmossen. Men nu gör den inte det längre.

Eftersom skolan ska rivas har uppmärksamma läsare hört av sig till sin lokaltidning och undrat vad som hänt med det fyrfotade kattdjuret, och var det ska hamna nu. Så vi börjar nysta i det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kulturförvaltningen tvår sina händer och skickar oss till Stadsmuseet. Där har man också hört att katten är på villovägar, men det ligger inte på deras ansvar, och de hänvisar tillbaka till Kulturförvaltningen.

Mårten Castenfors, chef för Stockholms offentliga konst, erkänner att visst har de hand om statyer, men när verket väl är på plats går ansvaret över till fastighetsägaren. I detta fall alltså Sisab, som basar över kommunala skolbyggnader.

Nej, laga inte vattenläckan på Södermalm – det är konst!

På Sisab vet man inget om detta, inte ens att lodjuret saknas. De vill helst skjuta tillbaka ansvaret på Kulturförvaltningen. Men efter ett par dagars luskande hör Sisab:s pressperson Thomas Bergsell av sig med svar:

– Tyvärr verkar det som om att lodjuret försvunnit. Idag när vi besökte platsen kunde vi se märken efter att någon forslat bort statyn. Vi börjar nu med att meddela Stadshusets samlingsenhet att vi saknar en staty och följer sedan deras råd hur vi går vidare. Det finns en strimma av hopp i att någon systerorganisation inom staden tagit hand om statyn och glömt meddela oss. Tack för att du och din läsare uppmärksammade oss, säger Thomas Bergsell.


 

Vet du var lodjuret tagit vägen?

Mejla oss på soderort@direktpress.se eller ring 073-600 69 28