Ångrar sig. Daniel Helldén (MP) gillar inte vad han får höra om de nya regler för markhyra som han själv varit med och fattat beslut om. Foto: Andreas Jennische / Fredrik Hjerling

Staden inför markhyra för demonstrationer

Framöver kan det kosta pengar om du vill demonstrera eller ordna en liten samling på ett torg, enligt nya regler från staden. När vi ber trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) förklara varför, ändrar han sig. "Vi ska kolla på det här", säger han.

  • Publicerad 14:16, 30 nov 2017

Vill du hålla en politisk demonstration? Fram med plånboken. Beslutet har redan klubbats igenom i trafiknämnden och är nu på väg upp för slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige. Den nya prislappen ingår en rejäl och snårig revidering av alla avgifter som staden tar för hyra av offentliga platser.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den största förändringen är dock att sådant som förr var helt gratis, slutar vara gratis. Det gäller så kallade evenemang utan inträdesavgift. Som till exempel:

Hjälpverksamhet och samhällsinformation

Demonstrationer, opinionsyttring

Icke-kommersiell barn och ungdomsverksamhet

Stadens parkteatrar/amfiteatrar utan entré

Gällande de politiska demonstrationerna och opinionsyttringarna så måste du ha polistillstånd. Om polisen sedan tycker att du även ska betala markhyra, då ska de i framtiden skicka vidare ärendet till trafikkontoret som beslutar om det ska kosta eller ej. Och gränserna är oerhört flytande och avgörs från fall till fall.

"Hur stor är din högtalare?"

Kort och gott handlar det om vad du fysiskt vill placera på stadens mark, hur stort det är och hur länge det ska stå där. Det som avgör är om det är "ringa omfattning" eller ej.

Ett litet bord för att dela ut flygblad? Kostar nog inte. Flera bord? Kan kosta. Ett scen och ett tält? Jo, det lär kosta. Högtalare? Det beror på storleken och hur många de är.

För ovanstående feelgood-kategorier vill tjänstemännen fakturera 112 eller 61 kronor per kvadratmeter och dygn, beroende på vilken stadszon du är i (se faktarutan nedan). Dock: just de här kategorierna ska subventioneras och ett pristak blir 500 eller 1 000 kronor per dygn. Vill du fixa ett "vanligt" evenemang eller ett marknadsföringsevenemang blir det en betydligt högre summa (se faktaruta nedan).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, kände inte till det här innan StockholmDirekt söker honom för en kommentar. Nu säger han så här:

– Det här är något som jag inte noterat förrän ni upptäckte det. Nu ska vi se över det, om det är rimligt. Vi vill att att det ska vara så enkelt som möjligt att demonstrera. Det är en demokratifråga. Och det är väl ändå så att man vill oftast vill ha någon sorts ljudanläggning vid en sådan tillställning.

När det ändå subventioneras så hårt att maxpriset blir 500 eller 1 000 kr, täcker det ens de administrativa kostnaderna?

– Jag har blivit tillsagd att de täcks, ja. Men frågan är om det är värt det. Vi ska se över det nu om det inte går att ändra.

Vad säger du som politiker?

– Om det inte finns något som talar starkt emot det så tycker jag att det ska fortsätta vara gratis.

De olika zonern

Här är den nya prislistan för att hyra stadens mark för evenemang. Slutgiltigt beslut fattas i nästa kommunfullmäktige.

ZON A: Gamla stan och city.
112 kronor kvadratmeter/dygn. Max: 18 410 kronor/dygn.
Subventionerat pris: 112 kronor kvadratmeter/dygn. Max: 1 000 kronor/dygn.

ZON B: Vasastan, Kungsholmen, Östermalm, Södermalm.
61 kronor kvadratmeter/dygn. Max: 18 410 kronor/dygn.
Subventionerat pris: 61 kronor kvadratmeter/dygn. Max: 1 000 kronor/dygn.

ZON C: Lilla och Stora Essingen, Marieberg, Fredhäll, Långholmen, Södermalm längs Årstaviken, Djurgården, Norra Djurgården, Gärdet, Hjorthagen, Skeppsholmen.
61 kronor kvadratmeter/dygn. Max: 9 205 kronor/dygn.
Subventionerat pris: 61 kronor kvadratmeter/dygn. Max: 500 kronor/dygn.

ZON D: allt annat, med undantagav olika förortscentrum som blir zon C.
31 kronor kvadratmeter/dygn. Max: 9 205 kronor/dygn.
Subventionerat pris: 61 kronor kvadratmeter/dygn. Max: 500 kronor/dygn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.