Nya klocktornet. Hålet efter ihopbyggnaden med stationshuset byggs igen med specialbeställt ljusgrått tegel. Foto: Stockholms stad/ON Arkitekter

Staden köpte tillbaka teglet – se skisserna på nya klocktornet i Norra Stationsparken

Först revs klocktornet. Efter protester ångrade sig staden och köpte tillbaka en del av tegelstenarna. Nu finns nya skisser på hur nya klocktornet ska se ut.

  • Publicerad 10:10, 11 apr 2016

Originalritningen finns kvar och teglet ligger lagrat i tryggt förvar men det nya klocktornet kommer delvis att få ett nytt utseende. Det är bara själva tornet som byggs upp igen. Inte stationsbyggnaden som tornet satt fast i. För att det inte ska vara ett stort hål i byggnaden kommer den delen att utformas med specialbeställt ljusgrått tegel.

– Det är viktigt att det är en tydlig skillnad mellan den gamla och nya delen av tornet, säger Anna Näslund, på exploateringskontoret.

Tanken är att det återuppbyggda tornet ska stå vid ingången till Norra Stationsparken, i förlängningen av Hälsingegatan, och inrymma ett kafé.

– Vi har inte börjat planera några detaljer eftersom det ligger så långt fram i tiden, säger Monica Salomon, på fastighetskontoret som ska drifta klocktornet.

Projekteringen av klocktornet ska vara klar i sommar men inte förrän Norra Stationsparken byggs, 2018 eller 2019, kommer en uppbyggnad bli aktuell.

LÄS ÄVEN

Efter klocktornsskandalen – nu ska tornet byggas upp igen – i Hagastaden

Stan ångrar sig – bygger upp klocktornet igen

(S) vill låta granska klocktornets rivning

Klocktornet jämnat med marken

Foto: Andreas Enbuske

Originalet. Hög tid att tycka till om det planerade nya Norra Stationsområdet.Klocktornet. 

Foto: Stockholms stad/ON Arkitekter

Nya klocktornet. 

Foto: Stockholms stad/ON Arkitekter

Nya klocktornet. 

Foto: Michael Toll

Minns du hur det såg ut? Prisxtra Norra Stationsgatan köpcentrum