Livsmedelscentret i Larsboda föreslås nu bli hälften så stort som tidigare. Foto: Stockholms stad

Staden krymper Slakthusområdet 2.0 - rejält

Larsboda skulle bli ett stort företagskluster med många nya arbetstillfällen. Men nu bantar staden ned anläggningen till hälften - på grund av bristande intresse.

  • Publicerad 12:08, 6 dec 2016

Ett prunkande och toppmodernt företagscentrum som skulle förse Söderortsborna med välbehövliga arbetstillfällen. Så löd ursprungsvisionen för Larsboda livsmedelscentrum, ett nytt kluster för de livsmedelsproducenter som i dag är baserade i Slakthusområdet. Men nu krymper staden drömbilden. Centrumet föreslås nämligen bli nästan hälften så stort som tidigare – från 50 000 till 28 000 kvadratmeter.

LÄS OCKSÅ: Hit ska Slakthusområdet flytta

Anledningen är enligt fastighetskontorets beskrivning att "efterfrågan på lokaler i Larsboda inte är lika stor som tidigare".

– Vi har haft svårt att få ihop budgeten. Initialt var det en väldigt ambitiös vision, med en övertro på att andra typer av verksamheter än livsmedelsproducenter skulle kunna lockas dit. Nu slimmar vi ned och fokuserar på att ha ersättningslokaler för de företag som tidigare funnits inom Slakthusområdet, säger Eric Tedesjö, projektledare på fastighetskontoret.

"Var aldrig ett lönsamt projekt"

Ett parkeringsgarage, en lastbilstvätt samt ett helt våningsplan är några av de komponenter som försvinner. Men vad mer som slimmas bort i den nya planen vill han inte gå in på närmare.

– Huvudpoängen är att det den ursprungliga planen aldrig var ett lönsamt projekt. Nu har vi gått till botten med en ekonomisk kalkyl och effektiviserat så att det går ihop, säger Eric Tedesjö

LÄS OCKSÅ: Förslaget som avgör Farstas framtid är klart

Thomas Kultti, näringslivssekreterare i Farsta, har tidigare poängterat vikten av alla de nya jobbmöjligheter som Larsboda livsmedelscentrum skulle innebära för Söderortsborna. Han säger sig i dag inte veta några detaljer om vad förändringen skulle innebära.

– Men om det blir så pass mycket mindre är det självklart tråkigt, vi har hoppats att Larsboda ska innebära ett rejält tillskott av arbetstillfällen för Farstaborna.

Framtiden för Larsboda livsmedelscentrum avgörs formellt på fastighetsnämndens sammanträde den sista januari.