Upplyst jycke. Nackareservatets lampor slocknar tidigt, något som irriterar lokalbon Erik Melin och hunden Gizmo (till vänster). Foto: Privat

Staden lovar mer belysning i Nackareservatet

Belysningen i Nackareservatet blir svart redan klockan 22, till stort förtret för nattliga motionärer och hundägare. Nu tänker staden om – tänt var det här!

  • Publicerad 10:55, 13 sep 2018

De större vägarna i det stora naturområdet är upplysta dygnets alla mörka timmar. Men samtliga motionsspår i Nackareservatet släcks ner om kvällen, något som irriterar Söderortsbon Erik Melin.

Han bor på Finn Malmgrens väg i Hammarbyhöjden och spåret kring Hammarby skidbacke är ett naturligt promenadstråk för honom och hunden Gizmo.

– Han måste ju rastas sent ibland, men efter klockan 22 är det omöjligt att gå ut i reservatet nu när det är höst. Man ser inte ens handen framför sig, det är ett totalt mörker, säger Erik Melin.

Arne är Nackareservatets osynliga kraft

Det är idrottsförvaltningen som ansvara för motionsspåren. Där säger Robert Sköld att klockan 22 är standardtiden då Stockholm stänger av belysningen på de idrottsanläggningar som de ansvarar för, för att inte störa grannar med ljus och ljud från nattliga sportentusiaster.

– Fast det här är mitt ute i skogen. Och det är inte en kostnadsfråga heller, nu när vi har LED-lampor är energiförbrukningen marginell. Frågan har aldrig kommit på tal, låt mig kolla upp det här, säger Robert Sköld.

Efter en stund ringer han upp:

– Vi förlänger lystiden till klockan 23, och börjar med Hammarbyrundan nästa vecka. Förmodligen blir det så överallt på alla motionsspår, vi måste bara dubbelkolla så att ingen blir störd.

Och lokalpressen sade: "Varde ljus"; och det blev ljus.

BILDSPECIAL: Sådan stockholmare, sådan hund

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Person hittad död i södra Stockholm

Nyheter Polis gör dörrknackningar Under onsdagseftemiddagen påträffas en person död i en lägenhet i södra Stockholm. Två personer är gripna.onsdag 17/7 16:06

Nu stängs Gröna linjen av – så får du åka

Nyheter ✓Stopp mellan Slussen och T-Centralen ✓Decimerad trafik ✓SL varnar för trängsel och längre restider För att kunna rusta upp Söderströmsbron kommer tunnelbanans gröna linje att stängas av i flera veckor framåt från och med imorgon 16 juli. Här är dina alternativa resvägar.måndag 15/7 9:00