Upplyst jycke. Nackareservatets lampor slocknar tidigt, något som irriterar lokalbon Erik Melin och hunden Gizmo (till vänster). Foto: Privat

Staden lovar mer belysning i Nackareservatet

Belysningen i Nackareservatet blir svart redan klockan 22, till stort förtret för nattliga motionärer och hundägare. Nu tänker staden om – tänt var det här!

  • Publicerad 10:55, 13 sep 2018

De större vägarna i det stora naturområdet är upplysta dygnets alla mörka timmar. Men samtliga motionsspår i Nackareservatet släcks ner om kvällen, något som irriterar Söderortsbon Erik Melin.

Han bor på Finn Malmgrens väg i Hammarbyhöjden och spåret kring Hammarby skidbacke är ett naturligt promenadstråk för honom och hunden Gizmo.

– Han måste ju rastas sent ibland, men efter klockan 22 är det omöjligt att gå ut i reservatet nu när det är höst. Man ser inte ens handen framför sig, det är ett totalt mörker, säger Erik Melin.

Arne är Nackareservatets osynliga kraft

Det är idrottsförvaltningen som ansvara för motionsspåren. Där säger Robert Sköld att klockan 22 är standardtiden då Stockholm stänger av belysningen på de idrottsanläggningar som de ansvarar för, för att inte störa grannar med ljus och ljud från nattliga sportentusiaster.

– Fast det här är mitt ute i skogen. Och det är inte en kostnadsfråga heller, nu när vi har LED-lampor är energiförbrukningen marginell. Frågan har aldrig kommit på tal, låt mig kolla upp det här, säger Robert Sköld.

Efter en stund ringer han upp:

– Vi förlänger lystiden till klockan 23, och börjar med Hammarbyrundan nästa vecka. Förmodligen blir det så överallt på alla motionsspår, vi måste bara dubbelkolla så att ingen blir störd.

Och lokalpressen sade: "Varde ljus"; och det blev ljus.

BILDSPECIAL: Sådan stockholmare, sådan hund

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Söderortsbutiken som är mångas räddning

Krönika Andreas Jennische om en sida av Stockholm som sällan syns Följ med till Stockholms enda butik som riktar sig till personer som har svårt att få ekonomin att gå ihop.lördag 23/2 11:47

Frågan om parklekarna är i högsta grad politik

Krönika Andreas Jennische om nedskärningarna i Skarpnäck En krympt budget beror alltid på politiska beslut.lördag 23/2 10:43