Så här ska bron se ut efter renoveringen. Foto: Vasakronan

Staden måste akutrenovera bro över Hamngatan

Bättre gångstråk längs Malmskillnadsgatan, sittplatser och mer grönt är planen när området nu snart är klart. Samtidigt måste staden nu akutrenovera gatugrunden och bron.

  • Publicerad 16:30, 4 nov 2019

Vasakronans projekt vid Sergels torg, Hamngatan och Malmskillnadsgatan med bland annat nya hyresrätter, lokaler för kaféer, restauranger i bottenvåningen och en ny soltrappa som ska knyta samman Sveavägen med Malmskillnadsgatan är på väg att bli klart.

Ny stor takbar byggs mitt i City

I vår ska arbetet med att göra om Malmskillnadsgatan till mer av ett gångstråk, med bredare gångbanor, smalare körfält, p-platser som tas bort. Även bron över Hamngatan ska göras om med ny beläggning, sittplatser och "gröna inslag". Även här breddas gångbanorna och körbanan minskas till 6,5 meter.

Men nu har stadens utredningar visat att tätskiket under Malmskillnadsgatan är för dåligt och måste bytas ut. Även brons skyddsbetong döms ut.

Vill inte stänga av flera gånger

Därför ska nu trafiknämnden ta beslut om att akutrenovera hela sträckan inklusive bron från 45 miljoner kronor. Genom att göra arbetet samtidigt som Vasakronans jobb hoppas staden både spara pengar, slippa riva upp sträckan på nytt inom 2-10 år samt minska på avstängningstiden på platsen.

Bygget måste komma igång i mars för att tidsplanen om att allt ska vara klart under nästa år ska hålla så därav de snabba puckarna.

– Det är kostnadseffektivt att renovera Malmskillnadsgatans ytskikt i samband med de byggarbeten som redan pågår runt och under gatan. Om vi inte gör detta nu hade vi behövt stänga av gatan igen längre fram vilket hade varit olyckligt både med hänsyn till framkomlighet och skattepengar, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och hoppas att ombyggnaden ska bli "en ny pulsåder i hjärtat av Stockholm".