Staden om bosättningar: Ett sisyfosarbete

Allt fler tillfälliga bosättningar och långa tröstlösa processer. Stadsdelen beskriver arbetet med tillfälliga bosättningar som ett sisyfosarbete.

  • Publicerad 01:30, 29 aug 2014

Sisyfos är en figur i en klassisk grekisk myt. Sisyfos har retat gudarna och hans straff är att bli fjättrad att rulla en stor sten uppför ett berg; när stenen kommer upp rullar den ner igen och Sisyfos måste börja om. Just så beskriver stadsdelen arbetet med de tillfälliga bosättningarna i området. Långa tids- och resurskrävande processer för att vräka folk, för att de sedan flyttar ett par hundra meter och processen börjar om.

Tre avhysningar

Bosättningarna i området blir allt fler. I år har stadsdelen avhyst tre bosättningar och just nu har man fyra pågående ärenden till. Anna William-Olsson är den som utarbetat handlingsplanen som staden följer när man får tips på en bosättning.

– Vi följer den handlingsplan som finns. Men jag kan inte direkt se någon lösning på det här problemet. Det känns ganska hopplöst faktiskt, säger hon.  

När stadsdelen får in tips på en olaglig bosättning är processen omfattande. Först av allt tar man kontakt med polisen och uppsökarenheten på socialkontoret. Sedan tar man kontakt med markägaren. Efter det tar man kontakt med Kronofogdemyndigheten, polisen åker sedan till platsen för att identifiera personerna som bor där.

Markägaren får städa

Detta måste göras för att Kronofogden ska kunna avhysa personerna. Sedan är det upp till markägaren att städa upp på platsen om det behövs.

”Ett sisyfosarbete då tältlägren flyttar några hundra meter och så är processen igång igen”, skriver hon i en skrivelse till det lokala brottsförebyggande rådet.

– Vilken lösning man än ser finns det nackdelar och fördelar. Vi vill ju inte ha kåkstäder heller. Jag ser ingen bra lösning, det är att önska att det inte finns fattiga människor, men det gör det ju uppenbarligen, säger Anna William-Olsson.

Fakta

Processen

Stadsdelen får in tips på en olaglig bosättning.

Kontakt med polis och uppsökarenheten på socialkontoret.  

Kontakt med markägaren.

Kontakt med Kronofogdemyndigheten

Polisen åker sedan till platsen för att identifiera personerna som bor där.

Kronofogden avhyser personerna.

Markägaren städar upp.

Bosättningar i området:

Mellan Årstadal och Södertäljevägen

Vid Eolshäll

Nybohov

Under broarna vid Nybodakopplet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.