Staden om ombyggda hatpassagen: "Lyckad"

Staden byggde om den hatade passagen mellan Marievik och Liljeholmen, och nu funkar det bättre enligt en ny rapport.

  • Publicerad 14:08, 10 okt 2018

En härd av konflikter mellan fotgängare och cyklister. Så beskrevs situationen vid passagen mellan Marievik och Liljeholmen, på Södertäljevägens påfartsramp när staden lanserade sitt förslag för att bygga om och göra platsen säkrare med bland annat en ny påfart för gående och cyklister mot Södermalm, bredare trappa och mer plats för gående.

Äntligen – nu öppnar nya cykellösningen vid hatade korsningen

Nu summerar staden projektet och konstaterar att det var lyckat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt en rapport från trafikkontoret har antalet konflikter minskat kraftigt, med nästan 50 procent efter ombygget.

Så allt är bra nu? Nja, två brasklappar kommer trafikkontoret med.

I takt med att antalet fotgängare och cyklister ökar kommer konflikterna antagligen öka igen eftersom platsen är underdimensionerad enligt trafikkontoret. Och de konflikter som uppstår i dagsläget är på passagen över cykelbanan, den del som man inte byggde om.

Farlig passage i Liljeholmen blir kvar

Och så lär det förbli många år framöver. Att bygga bort även det problemet – något som bland annat även Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd krävt med exempelvis en gång- och cykelbro – kostar för mycket. I stället avvaktar man planerna på att göra om Södertäljevägen då det kan bli läge att förbättra området för fotgängare och cyklister igen.

– Jag har svårt att se att man kan göra något just nu. Dock skulle man kunna försöka styra upp gången under Södertäljevägen, där finns en del otydligheter med streckade linjer för gång- och cykelbanorna, har Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, tidigare sagt om lösningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det uppstår ofta konflikter vid passagen. Foto: Hampus Jarnlo

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förskola grovt försenad när grannar överklagar

Nyheter Påverkar flera barngrupper i Bagarmossen Den nya jätteförskolan skulle stått klar nästa år. Så blir det inte. På grund av en bostadsrättsförenings överklagan har man inte ens kunnat börja bygga i Bagis än.söndag 9/12 20:19

Helt ny stadsdel i Söderort får grönt ljus

Nyheter 1 100 lägenheter, F-9-skola och handelslokaler Den nya stadsdelen Mälaräng ska göra Skärholmsvägen till ett stadsstråk med bland annat 1 100 bostäder. Nu ger stadens tjänstemän sitt godkännande av planerna.söndag 9/12 20:00